nehézségek

2020.01.31. 12:48

Súlyos rendőrhiány van Svédországban, egyre többen mondanak fel

Bár nagy létszámú bővítést jelentett be a svéd kormány a rendőrségnél az elkövetkező négy évben, mégsem sikeres a toborzás. Ráadásul számos rendőr hagyja ott a pályát, sokan az országot uraló migránsválság miatt.

Elgondolkodtató adatok kerültek napvilágra Svédországban, miszerint az elmúlt öt évben több mint kétezer tapasztalt rendőr hagyta el a pályát – közülük csak tavaly négyszázan léptek ki a szervtől – írja a V4NA hírügynökség. A jelenség hátterében több ok áll, egyesek a sok stresszre és a kevés fizetésre, mások pedig az országban uralkodó migránshelyzetre panaszkodtak. A probléma ráadásul azért is nagy, mert nem tudják pótolni ezeket az embereket, vagy azért, mert nincsenek új jelentkezők, vagy egyszerűen azért, mert egy három hete dolgozó rendőr nem tudja pótolni azt, aki 35 évig volt a pályán.

Liberals say " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NoGoZones don't exist in Sweden...

Y-day, the police in my hometown Malmö conducted a raid against the gangs in Scandinavia's most infamous " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NoGoZone, Rosengård

To guarantee their safety, they had to enter the area with 70 officers in 30 police cars" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#FailedState pic.twitter.com/xxTI6LIvaE

Mindeközben a svéd kormány tavaly márciusban bejelentette, hogy 2024-re tízezer új rendőrrel fogják bővíteni az állományt, ez azonban a fent említett okok miatt egyre valószínűtlenebb. Ráadásul nehezen megy a toborzás is a rendőrségnél, ahol most olyan extra felvételi követelményeket is figyelembe kell venni, mint például hogy nőket és etnikai kisebbséghez tartozó embereket kell felvenni, hogy még sokszínűbb legyen a rendőrség.

Emellett állt ki Max Lutteman rendőrfőnök is, aki szerint a nyelvi készségek mellett vannak kulturálisak is, és azokra is szükség van a rendőröknél. Az ősszel indított képzési programban résztvevők 10 százaléka rendelkezik migráns háttérrel, köztük például egy nő, Natascha, akinek az édesapja iráni, édesanyja pedig dán. Ő reméli, hogy tudják majd képviselni a sokféleséget a hatóságoknál és ezt az emberek is látják majd.

Sweden: Police Struggle to Find Recruits as Govt Demands Diversity Hires…….https://t.co/eOSf5j62Hg

I noted over eleven years ago in Rosengård, Malmö Sweden, the first signs of things beginning to unravel for the Swedish police…https://t.co/lbJBrOvilS

A Svédországban uralkodó probléma abból is látszik, hogy a rendőrök szakszervezetének elnöke, Lena Nitz szerint olyan kevés rendőr dolgozik, hogy már nem is tudják ellátni a feladatokat. Megoldásként már civileket próbáltak toborozni bűnügyi nyomozói feladatokra, akiknek gyorskurzust tartanának az állásra, valamint megpróbálják visszacsábítani a már nem a pályán dolgozókat – ez azonban lassú folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!