Öröm

2017.08.03. 17:49

A súlyosan veszélyeztetett óriásíbiszek 19 fészkét fedezték fel Kambodzsában

A súlyosan veszélyeztetett óriásíbiszek 19 fészkét fedezték fel Észak-Kambodzsában – közölte a Vadvédelmi Szövetség (Wildlife Conservation Society, WCS).

Helyi lakosok és állatvédők a madárfészek-védelmi program keretében azon dolgoznak, hogy megvédjék a fészkeket az embertől és más veszélyektől – áll a közleményben. Az óriásíbiszt (Thaumatibis gigantea), Kambodzsa nemzeti madarát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartja számon. A madár csak Kambodzsában és Laoszban él, a kambodzsai populáció foglalja magában az összes egyed 99 százalékát, 194 kifejlett példányt.

„Július óta az óriásíbiszek 19 fészkét találtuk meg, 14-et a Chhep, ötöt a Kulen Promtep vadrezervátumban” – mondta Thong Szokha kutató, a környezetvédelmi minisztérium és a WCS madármegfigyelő csapatának vezetője.

A faj szaporodási időszaka júniustól szeptemberig tart, ezalatt a csapat a helyi lakosokkal szorosan együttműködve figyeli a fészkeket és kutat újabbak után. A minisztérium és a WCS madárfészek-védelmi programja keretében a helyiek és a vadőrök pénzjutalmat kapnak, ha fészekre bukkannak, ráadásul pluszpénzt, ha a fészekben kikelő fiókák sikeresen fel is nőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!