2 őrizetbe vett személy miatt

2017.08.24. 23:08

Svédország bekérette a török nagykövetet

A svéd-török állampolgárságú Hamza Yalcin írót, az ankarai rendszer bírálóját és baloldali török online médiumok külsős munkatársát augusztus 3-án vették őrizetbe Barcelonában egy Törökország által kiadott nemzetközi körözés alapján.

A svéd külügyminisztériumba kérették csütörtökön Törökország stockholmi nagykövetét két svéd állampolgár őrizetbe vétele miatt.

A svéd Ali Gharavi informatikai tanácsadót akkor állították elő, amikor július 5-én Isztambulban rész vett egy, az internet szabadságáról tartott szemináriumon. Több más aktivistát, közöttük az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét is őrizetbe vették azon a napon.

A svéd-török állampolgárságú Hamza Yalcin írót, az ankarai rendszer bírálóját és baloldali török online médiumok külsős munkatársát augusztus 3-án vették őrizetbe Barcelonában egy Törökország által kiadott nemzetközi körözés alapján.

A török nagykövetet Annika Soder, Margot Wallstrom svéd külügyminiszter államtitkára fogadta a minisztériumban csütörtökön.

„A kormány többi tagja és jómagam is hosszú ideje világosan kifejtettük a török vezetőknek álláspontunkat ezekről az ügyekről és a törökországi aggasztó fejleményekről”

- írta Margot Wallstrom csütörtökön a Facebook közösségi portálon.

„Hangsúlyoztuk, hogy a legutóbbi fejleményeknek közvetlen hatásuk van Svédországnak és az Európai Uniónak Törökországgal fenntartott kapcsolataira.”

Ankara „terrorszervezetek támogatásával” vádolja a két svéd állampolgárt, a török hatóságok ez alatt rendszerint a 2016. júliusi puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen száműzetésben élő hitszónok híveit értik.

Emberi jogi szervezetek szerint az őrizetbe vételekkel a politikai másként gondolkodókat akarják elhallgattatni.

Yalcin „kafkai rémálomnak” nevezte barcelonai őrizetbe vételét az Expressen című svéd napilap hétfői számában, és úgy vélte, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő „személyesen” intézkedett, hogy az Interpol őrizetbe vegye.

Wallstrom közölte: Svédország meg kíván győződni arról, hogy az Interpol-körözéseket nem használják ki „politikai célokra”. „Ez rendkívül súlyos a szólásszabadság korlátozásával fenyegető esetekben” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!