Járvány

2021.03.16. 10:57

Svédország is felfüggeszti az AstraZeneca-vakcina használatát

Svédország elővigyázatosságból felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát – jelentette be kedden a svéd egészségügyi hivatal.

A közlemény szerint az oltóanyag alkalmazásának szüneteltetése addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vakcina esetleges mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálata le nem zárul.

Hétfőn a svéd egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy 10, AstraZeneca-vakcinával oltott embernél vérrögképződést, egy esetben pedig alacsony trombocitaszámot észleltek.

Az elmúlt napokban több ország – köztük Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Írország, majd Olaszország és Németország is – az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről döntött, miután vérrögképződéses esetekről érkezett bejelentés az e vakcinával beoltott néhány páciens esetében.

Az oltóanyag biztonságosságát Luxemburgban is vizsgálják, és erre az időre szintén felfüggesztették a használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!