bűnügy

2019.12.23. 16:40

Szabadlábra helyeztek egy Oroszországnak kémkedő férfit

Idő előtt feltételesen szabadlábra helyezték hétfőn Észtországban az Oroszországnak kémkedő, hazaárulás miatt elítélt Herman Simmet – erősítette meg az ügyben illetékes tartui bíróság.

A 72 éves férfi a nap folyamán elhagyta a tartui börtönt – értesült a dpa hírügynökség.

Simmet egy tallinni bíróság 2009-ben 12 év és fél évi börtönbüntetésre, valamint az észt védelmi minisztériumnak fizetendő 20,2 millió észt korona (1,3 millió euró) kártérítésre ítélte. Szabadságvesztéséből eddig tizenegy évet és két hónapot töltött le. Büntetése hátralevő részét próbaidőre felfüggesztették, részben magas életkora és egészségügyi állapota, részben pedig a bűnismétlés rendkívül alacsony kockázata miatt.

Több észt politikus, köztük Urmas Reinsalu külügyminiszter és Raivo Aeg igazságügy-miniszter is értetlenségének adott hangot a bírósági döntéssel összefüggésben.

Simm különféle tisztségeket töltött be az észt védelmi tárcánál 1995 és 2006 között. 2000-ben a biztonsági részleg vezetője lett. Az észt hatóságok szerint majdnem egy évtizeden át az orosz hírszerzésnek gyűjtött titkos észtországi és NATO-információkat.

Az észt elhárítás szerint Simm 1995-től dolgozott a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) nevű orosz szervezetnek, de feltételezhetően már akkor kapcsolatban állt a szovjet hírszerzéssel, a KGB-vel, amikor Észtország még a Szovjetunió tagköztársasága volt. Évente 3-4-szer találkozott tartóival különféle európai országokban, legalább 15-ben. Orosz részről tagadják, hogy kapcsolatban álltak vele.

A német Spiegel hírmagazin szerint az észt férfi egy időben kettős ügynökként is dolgozott a német hírszerzésnek (BND).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!