Terrorveszély

2018.02.22. 18:57

Szabadon engedhetik a boszniai szélsőséges iszlamisták egyik vezetőjét

Hamarosan szabadlábra helyezhetik a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic boszniai muszlim főpapot, akit 2015-ben hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy bíróság, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára toborzott harcosokat - közölte értesülését csütörtökön a Dnevni Avaz című boszniai napilap.

Adil Lozo, az elítélt ügyvédje közölte, hogy az idei év közepére Husein Bosnic letölti a börtönbüntetése felét, és ideiglenes szabadlábra helyezése mellett szól jó magaviselete, valamint az is, hogy 18 gyermeke van. A boszniai törvények szerint a börtönbüntetés felének letöltését követően kérvényezhető az elítéltek ideiglenes szabadon bocsátása.

Amennyiben szabadon engedik, Husein Bosnic nem hagyhatja majd el Bosznia-Hercegovina területét, nem találkozhat bizonyos emberekkel, illetve nem tarthat nyilvános beszédeket.

Bosznia-Hercegovina 2014 óta tíz évig terjedő börtönnel bünteti azokat, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt, vagy ilyen harcokra toboroznak, illetve buzdítanak másokat.

Husein Bosnicot, a boszniai ultrakonzervatív szalafista mozgalom vezetőjét a szarajevói bíróság bűnösnek találta abban, hogy 2013 és 2014 folyamán vallási vezetőként nyíltan népszerűsített egy terrorista szervezetet, valamint ilyen csoportokat szervezett, és harcosokat toborzott számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!