veszteséges az Utasellátó

2017.08.14. 16:02

Szakácsok, felszolgálók és kalauzok állása van veszélyben a MÁV-nál

Az Utasellátó 2016-ban jelentős veszteséget termelt – közölte a MÁV-Start. A cég vezetése vezetése folyamatosan vizsgálja az Utasellátó gazdaságos működtetésének lehetőségeit, melyhez a VDSZSZ konstruktív hozzáállására is szükség lenne. A MÁV-Start és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) tárgyal az Utasellátó jövőjéről.

A tárgyalások azért váltak szükségessé, mert a szakszervezet felmondta a kollektív szerződést az Utasellátónál, ami tovább nehezítette a tavaly jelentős veszteséget termelő szervezeti egység helyzetét – közölte a MÁV-Start Zrt. A szakszervezet viszont ugyancsak közleményben úgy fogalmazott, pénteken kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, ennek keretében tárgyalnak.

A VDSzSz úgy tudja a cég csoportos létszámleépítésre készül: több mint 50 vasutas elbocsátását tervezi, akik többségében hálókocsi kalauzok, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakácsok, felszolgálók. A MÁV-Start kijelentette, hogy „amennyiben az Utasellátóra vonatkozóan kapacitáscsökkentésre vonatkozó döntés születne, úgy a MÁV-Start valamennyi érintett munkavállaló esetében más pozíció felajánlásával, illetve átképzéssel járul hozzá a biztos munkalehetőséghez, a 2017. március 13-án, a VDSZSZ által is aláírt Együttműködési Megállapodásnak megfelelően” – áll a közleményben.

A megállapodás szerint a MÁV-Start Zrt. nem tervezi az alkalmazottak leépítését, amennyiben mégis foglalkoztatási gondok jelentkeznének, akkor a munkáltató az érintett munkavállalók részére másik, méltányos, továbbfoglalkoztatást jelentő munkakört ajánl fel. Természetesen ebben az esetben is meg kell felelni a szükséges alkalmassági feltételeknek – tették hozzá.

„A VDSzSz Szolidaritás a törvényes kereteken belül mindent elkövet azért, hogy tagjai, a vasutas munkavállalók ne kerülhessenek utcára” – szögezi le a szakszervezet a tárgyalásokról írt közleményében. Megjegyezték azt is, hogy, ha nem vezet eredményre a munkaügyi vita, akkor sztrájkot hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!