Járvány

2020.03.26. 13:00

Századvég: a magyarok több mint kétharmada a koronavírus-törvény mellett áll

A Századvég azzal kapcsolatban kérdezte meg a lakosság véleményét, hogy az ellenzéki pártok az Országgyűlés hétfői ülésén nem szavazták meg a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel és a veszélyhelyzeti intézkedések fenntartásával kapcsolatos törvényt.

A kutatás szerint a megkérdezettek 81 százaléka hallott arról, hogy a kormány törvényjavaslatát a politikai pártok egy része nem támogatta – közölte közvélemény-kutatása adatait ismertetve a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A válaszadók többsége a járvány által okozott rendkívüli helyzetre tekintettel a gyors reagálás érdekében sürgeti az aktuálpolitikai küzdelmek félretételét – írták.

A megkérdezettek több mint kétharmada (68 százaléka) szerint a politikai erőknek támogatniuk kell a veszélyhelyzetet meghosszabbító jogszabályt, ezzel szemben 24 százalékuk gondolja úgy, hogy a rendkívüli intézkedések fenntartása túlhatalmat biztosítana a kormánynak.

A megkérdezettek politikai önbesorolásának megfelelő eltérések vannak a kérdés megítélésében.

A jobboldali válaszadók határozottan támogatják a jogszabály meghozatalát (87 százalék), valamint a „középen állók” többsége is ezen az állásponton van (58 százalék), ezzel szemben a jobboldaliak 9, illetve a „középen állók” 33 százaléka nem tartja indokoltnak „a politikai viták háttérbe szorítását” a hatékonyabb védekezés érdekében – közölte a Századvég.

A rendkívüli lépések következtében a kormány túlzott hatalmát „vizionálók” aránya – folytatták – a baloldali szavazók körében a legmagasabb (49 százalék), de még e válaszadók 41 százaléka is támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó törvényjavaslat megszavazását.

A Fidesz-KDNP szavazói tartják a legszükségesebbnek a jogszabály támogatását: 93 százalékuk egyetért „az aktuálpolitikai küzdelmek félretételével”, és mindössze 4 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak.

A kérdés megosztja valamennyi ellenzéki párt szavazótáborát – közölték. A válaszadók ugyanis a különleges helyzetre tekintettel nem feltétlenül a „pártvezetőik és véleményvezéreik” által meghatározott irányok szerint ítélik meg a járvány terjedésének lassításával összefüggő közéleti kérdéseket. Ezzel magyarázható, hogy a Jobbik szimpatizánsainak csaknem kétharmada (65 százalék) a kormánypártiak véleményét osztja a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban, és pusztán 29 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. Hasonló a támogatottsági arány a Mi Hazánk Mozgalom táborában is (65 százalék). Az MSZP-Párbeszéd és az LMP szavazóinak harmada, de még a liberális nézeteket képviselő, illetve a kormánnyal szemben leginkább kritikus Momentum és DK szavazóinak is több mint negyede (26-26 százalék) indokoltnak tartja a különleges intézkedések fenntartását. A baloldali pártoknál 41-66 százalék közötti az ellenzők aránya.

A konkrét pártpreferenciával nem rendelkezők vagy más politikai erőket támogatók 61 százaléka a koronavírus-törvény mellett foglal állást, csupán 34 százaléka ellenzi az elfogadását.

A magyarok többsége, felismerve a járványhelyzet által indokolt biztonsági intézkedések jelentőségét, kulcsfontosságúnak tartja a gyors és eredményes védekezés feltételeinek megteremtését – áll a Századvég Alapítvány közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!