pusztítás

2019.09.06. 23:33

Százakat tartanak továbbra is eltűntként nyilván a Bahamákon

Százakat, ha nem ezreket keresnek a Bahamák északi szigetein, ahol a héten végigsöpört a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.

A Bahamákat valaha sújtó legerősebb hurrikán a Great Abaco-szigeten és Grand Bahama szigetén pusztított, teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat.

Százakat, ha nem ezreket tartanak továbbra is eltűntként nyilván az ország körülbelül 400 ezer lakosa közül, és tisztségviselők elmondása szerint a halálos áldozatok száma – amely jelenleg 30 – várhatóan ugrásszerűen nőni fog, mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken.

A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is.

Az emberi sérülések többsége törés, fejsérülés, trauma és kiszáradás. Számos észak-bahamai klinikát elöntött a víz, emiatt képtelenek sérülteket fogadni, a szigeteken pedig nincs elegendő működő mentőautó ahhoz, hogy tábori kórházba vagy elsősegélynyújtó állomásra szállítsák őket.

Az Egyesült Királyság nemzetközi fejlesztési minisztériuma pénteken közölte, hogy egy brit hadihajóval segélyszállítmányt vittek Marsh Harbourba, benne ideiglenes szálláshelyek felállításához szükséges anyagokat több száz ember számára, valamint higiéniai csomagokat. A brit tengerészek ezenkívül vizet osztanak a hajóról, amelyen van tengervízlepárló berendezés.

Az Egyesült Államok bahamai nagykövetségének Twitter-bejegyzése szerint a helyi katasztrófavédelemmel együttműködő amerikai parti őrség eddig 295 embert mentett meg.

A Bahamákon a hét elején óránként 295 kilométeres széllel pusztító hurrikánt az amerikai meteorológiai szolgálat pénteken egyes fokozatúra minősítette le. A Dorian jelenleg Észak-Karolina állam partjainál jár. Az ENSZ szerint a Bahamai Közösségben mintegy 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!