nem félek

2017.08.26. 21:28

Százezres tömeg tüntetett Barcelonában a terrorizmus ellen

A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat.

Százrek vonultak fel szombat este Barcelonában a „Nem félek” jelszót skandálva, miután a múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg. A menetet a „No tinc por” (Nem félek katalán nyelven) óriásmolinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve. Hat ember állapota továbbra is válságos. A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat.

VI. Fülöp spanyol király – a spanyol uralkodók közül elsőként -, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.

„Azért vagyunk itt, hogy közöljük: nem félünk, egységesek vagyunk és békét akarunk” – mondta az 59 éves Victoria Padilla nyugdíjas a menetből. A tüntetők „A legjobb válasz: a béke” és „Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre” feliratú transzparensekkel vonultak.

A rendőrség félmillióra becsülte a békemenetben résztvevők létszámát.

A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak, közöttük hidzsábot (a hajat eltakaró moszlim fátylat viselő) nők is voltak.

Többen füttyszóval fogadták az elvonuló méltóságokat, és transzparenseken bírálták az uralkodót, amiért szorgalmazta a Szaúd-Arábiába irányuló katonai exportot.

Több száz önkéntes 50 ezer vörös, 10 ezer sárga és 10 ezer fehér rózsát emelt a magasba, a Barcelona és a Nem félek szavakat formázva különböző nyelven, közöttük arabul.

Barcelona első női főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyek részt a megmozduláson „a fájdalmas hét után”. „Töltsük meg a várost békével és szabadsággal” – állt a városháza közleményében.

A barcelonai gázolás 13 áldozata mellett két másik ember is meghalt, amikor terroristák augusztus 18-ára virradóra a tömegbe hajtottak és embereket késeltek meg Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen. A támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt, két másik egy robbanásban halt meg a terrortámadások előtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van, két másik társukat pedig feltételesen szabadlábra helyezték.

A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések között került sor. A hatóságok kérték a résztvevőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe a tüntetésre menve.

Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi moszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat. Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!