etikai vizsgálat

2017.11.08. 14:21

Szexuális zaklatás miatt kirúgták az ELTE dékánját (frissítve)

Az intézmény közleményében megnevezte a zaklatót, Mikonya Györgyöt. A neve már nincs is fenn az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának honlapján.

Budapest, 2014. szeptember 4. Mikonya György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképzõ Karának dékánja az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mint arról több lap is beszámolt, egyre tovább gyűrűzik a „#meetoo-botrány”, most egy egyetemi tanár az, akinek a viselkedése ellen panaszt tettek.

Sajtóértesülések szerint Mikonya Györgyről van szó, aki helyett már a megbízott dékán, Márkus Éva neve szerepel a tanítóképző honlapján. Állítólag szerint több női oktató, egyetemi dolgozó is az áldozatai között van.

Az ELTE legmagasabb szintű etikai testülete, a Központi Etikai Bizottság, etikai eljárást folytatott le egy vezető státuszú oktatóval szemben. Az eljárás panasz alapján indult, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs (tehát nem hallgató) terjesztett elő. A Központi Etikai Bizottság a bejelentéstől számított 27 napon belül lefolytatta az eljárást, kivizsgálta az ügyet, és meghozta a határozatát, amelyet közölt az érintett felekkel. Az eljárás érdemi része a külföldön és Magyarországon kirobbant zaklatási botrányok előtt lezárult.
 
Az etikai eljárásban megállapítást nyert, hogy a panaszolt vezető státuszú oktató súlyos etikai vétségeket követett el, mert az ELTE Etikai Kódexben tiltott cselekményeket, magatartásokat tanúsított. A panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált.

Az ELTE Központi Etikai Bizottsága a legsúlyosabb etikai szankciókat alkalmazta a panaszolttal szemben. Az ELTE rektora pedig munkáltatói jogkörében eljárva, azonnali hatállyal megszüntette a vezető státuszú oktató közalkalmazotti jogviszonyát.

Az Egyetem vezetése és a Központi Etikai Bizottság következetesen érvényesítette az Eötvös Loránd Tudományegyetem fenntartások nélküli elkötelezettségét az egyetemes emberi értékek, az emberi méltóság és a humanizmus iránt. Ezen értékek megsértését senkitől nem tolerálja, és megvédi munkatársait az etikai vétségekben megnyilvánuló sérelmekkel szemben is.

Az ELTE együtt érez a panaszossal, és mindent megtesz, hogy mielőbb vissza tudjon illeszkedni munkahelyi környezetébe. Így az üggyel kapcsolatos további részleteket, amelyek már a panaszos személyét beazonosíthatóvá tennék, nem kíván nyilvánosságra hozni.

Az események elég gyorsan zajlanak, szerdán délután az intézmény újabb közleményben tudatta álláspontját, amelyben már meg is nevezi a zaklatót, azaz Mikonya Györgyöt.

A közleményt teljes terjedelmében tesszük közzé:

Az ELTE Központi Etikai Bizottsága az ELTE Etikai Kódex 17. pontja alapján elrendelte az alábbiak közzétételét az ELTE központi honlapján, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar kari honlapján.

„Az ELTE Központi Etikai Bizottsága dr. Mikonya György, a Tanító- és Óvóképző Kar hivatalban lévő dékánja, mint panaszolt ellen XY panaszos által kezdeményezett ELTE/11606(2017) ügyszámú etikai eljárásban egyhangú döntéssel meghozta az alábbi határozatot.

1. A Központi Etikai Bizottság megállapítja, hogy dr. Mikonya György dékán súlyos etikai vétségeket követett el azzal, hogy szándékosan nem teljesítette az ELTE Etikai Kódexben megfogalmazott alábbi elvárásokat, és szándékosan megvalósította az abban tiltott alábbi cselekményeket (magatartásokat):

megsértette az Etikai Kódex 11. pontjában írt elvárást, és a panaszossal szemben visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével, megsértette az Etikai Kódex 4. pontjában írt elvárást, mert megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét, megsértette az Etikai Kódex 5. pontjában megfogalmazott azon elvárást, hogy az egyetemi polgárok tartózkodjanak az Egyetem tekintélyének, jóhírének csorbításától.

2. A Központi Etikai Bizottság a megállapított etikai vétségek súlyára tekintettel kezdeményezi az illetékes egyetemi szerveknél dr. Mikonya György dékán vezetői megbízatásának visszavonását, valamint valamennyi testületi tagságától való megfosztását.

3. A Központi Etikai Bizottság elrendeli dr. Mikonya György dékán személyének, az elkövetés tényének, valamint a meghatározott szankcióknak az Egyetem honlapján történő nyilvánosságra hozatalát.”

Az Etikai Kódex alapján a panaszoltat jogorvoslati jog illeti meg, így eddig nem volt arra lehetőség, hogy a Központi Etikai Bizottság határozata nyilvánosságra kerüljön. Ezért az ELTE honlapján egy olyan „Közlemény” megjelentetése volt jogszerű, amely nem nevezi meg az etikai vétség elkövetőjét. Dr. Mikonya György 2017. november 8-án kelt nyilatkozatával azonban lemondott a jogorvoslati jogáról. Ezt követően az ELTE azonnal nyilvánosságra hozta a fenti határozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!