Járvány

2020.04.28. 16:53

Szijjártó: a Flisom napelem-paneleket előállító gyárat épít Kecskeméten

A fejlesztés első körben 140 új munkahelyet teremt, a svájci cégvezetés azonban három év alatt a kapacitások megháromszorozását tervezi.

A svájci székhelyű Flisom Kecskemétet választotta első magyarországi beruházása helyszíneként, az alföldi városban 12,5 milliárd forint értékű beruházás keretében napelem-paneleket előállító gyárat létesít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, a csúcstechnológiát képviselő beruházáshoz, amely kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt, a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást ad.

A miniszter elmondta, a fejlesztés első körben 140 új munkahelyet teremt, a svájci cégvezetés azonban három év alatt a kapacitások megháromszorozását tervezi.

A kecskeméti gyárban a hagyományos napelem-panelek súlyához képest 98 százalékkal könnyebb paneleket állítanak majd elő. Ezeket a rugalmas paneleket tetszőleges méretre lehet majd vágni, minimális súlyuknak köszönhetően pedig közlekedési eszközök, illetve könnyű szerkezetes épületek tetejére is felhelyezhetők lesznek.

A fejlesztés azért is kiemelkedő, mert Magyarország energia stratégiájában azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az országban a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges lesz. Ezt a célt a kormány napenergia és atomenergia felhasználásával kívánja elérni, utóbbihoz járul a paksi atomerőmű bővítése.

Szijjártó Péter szerint a beruházás egy kelet-nyugati együttműködésnek is tekinthető, mert a svájci székhelyű Flisom részvényeinek többsége az indiai Tata-csoport tulajdonában van.

A miniszter elmondta, a koronavírus-járvány alatt az első számú feladat az emberi élet védelme, az államok számára azonban az egyes gazdaságok újraindítása is kiemelten fontos. A magyar kormány ezért dolgozta ki a gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek elsődleges célja, hogy megmentse a veszélybe került munkahelyeket, a világjárvány által érintettek helyett pedig újakat teremtsen, új munkahelyekhez viszont új beruházásokat kell hozni az országba – fejtette ki a tárca vezető.

Szijjártó Péter úgy vélte, az elmúlt három héten az országba érkezett beruházások bizonyítják, hogy helyes a kormány gazdaságpolitikai stratégiája, amely további adócsökkentéssel, kedvezményes hitel-lehetőségekkel és beruházástámogatási rendszerrel azért dolgozik, hogy továbbra is Magyarország legyen a legvonzóbb beruházási célpont Közép-Európában.

Rahul Budhwar, a svájci székhelyű Flisom vezérigazgatója videoüzenetében elmondta, a vállalat Svájcban a napenergia előállítására alkalmas műanyag filmet gyárt, amelyet például teherjárművekre, buszokra, fogyasztói elektronikai termékekre is telepíteni lehet.

A technológiai fejlesztést Svájcban végzik, ott egy kisebb gyártóüzemmel rendelkeznek. Ugyanakkor megjegyezte, keresték a lehetőséget a terjeszkedésre és egy nagyobb gyártókapacitás létesítésére.

A világszerte szóba jöhető helyszínek közül a magyar mérnökök és szakmunkások kimagasló tehetsége és a magyar kormány jelentős támogatása miatt döntöttek Magyarország és azon belül Kecskemét mellett – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!