tarthatatlan nyilatkozat

2020.05.04. 18:16

Szijjártó: a román elnök adjon több tiszteletet a magyaroknak!

Romániában hamarosan parlamenti választások lesznek, ez azonban senkinek sem szolgáltathat okot a gyűlöletkeltésre. Az autonómia kérdése egy olyan ügy, amelyet európai módon, demokratikus viták közepette kell megvitatni – írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés plenáris ülésén elmondta, Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Romániával, ám

az elmúlt hetekben a román politikai elit számos tagja tett az anyaországban és a határon túl élő magyarok becsületét sértő nyilatkozatot.

A román elnök szavait teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, azokat szerinte a leghatározottabban vissza kell utasítani, mélyen sértik ugyanis a magyarokat.

Klaus Iohannisnak több tiszteletet kell mutatnia Magyarország, a magyar nemzet összes tagja iránt

- jelentette ki Szijjártó Péter.

Hozzátette: az erdélyi és székelyföldi magyarság egy nagy része őt támogatta a legutóbbi elnökválasztáson. A magyar kormány diplomáciai csatornákon világossá tette a nyilatkozat tarthatatlanságát, és követeli: a román elnök adjon több tiszteletet a magyaroknak.

A miniszter azt is megjegyezte: Magyarország a koronavírus-járványban a román fél összes kérésé teljesítette, például a vendégmunkásaik tranzitját.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, az autonómia kérdése egy olyan ügy, amelyet európai módon, demokratikus viták közepette kell megvitatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!