civilizálatlan megnyilvánulás

2020.04.29. 20:27

Szijjártó: adjon több tiszteletet a magyaroknak Románia elnöke! (videó)

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban Klaus Iohannis szerda déli televíziós beszédére reagált.

Forrás: Facebook

Az államfő azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a román parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét. Klaus Iohannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD)

„azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”.

Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a román elnök nyilatkozata

„kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas.”

Klaus Iohannisnak tisztában kell lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság döntő többsége rá szavazott a román elnökválasztáson – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot ápoljon Romániával, hiszen a két ország fontos gazdasági partnere egymásnak, és az Erdélyben és Székelyföldön élő magyaroknak is érdekük, hogy normális legyen a kapcsolat a két ország között.

Az elmúlt napokban azonban a román állam képviselői sorra olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek megnehezítik a jószomszédi kapcsolat fenntartását – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!