Migráció

2017.09.05. 14:36

Szijjártó: egyre mélyül a szakadék Európában a bevándorláspártiak és az azt ellenzők között

Egyre súlyosabbá válik a vita azok között, akik támogatják a bevándorlást, illetve akik a bevándorlásra biztonsági kockázatként tekintenek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva, miután részt vett a Szlovéniában rendezett Bledi Stratégiai Fórumom.

A miniszter telefonos nyilatkozatában azt mondta: a vitát tovább súlyosbítja a szolidaritás egy rendkívül önkényes értelmezése is. Számos európai ország önkényesen válogat a szolidaritás elemei között, ráadásul Európát veszélybe sodró módon, mert a szolidaritást és a biztonságot teljesen külön kezeli egymástól – hangsúlyozta a miniszter. Ugyanakkor úgy vélte: a szolidaritásnak és biztonságnak kéz a kézben kellene járnia, nem létezhet egyik a másik nélkül. Szijjártó Péter kijelentette: Budapest határozott álláspontja, hogy a szolidaritás megítélésénél minden elemet, így a biztonság kérdését és a határok őrizetét is hangsúlyosan figyelembe kell venni.

Magyarország nemcsak beszél, hanem tesz is érte – mondta a tárcavezető, majd hozzátette: azontúl, hogy megvédte saját határait és ezzel együtt Nyugat-Európát – nem kímélve a személyi és anyagi ráfordításokat -, jelentős segítséget nyújtott a nyugat-balkáni országoknak, hogy ők is meg tudják védeni határaikat. Az idei esztendőben összesen 367 magyar rendőr szolgál, illetve szolgált a Nyugat-Balkánon, közülük a legtöbben, 226-an Macedóniában, 105-en Szerbiában, 26-an Bulgáriában – részletezte a miniszter.

Mint mondta, Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel tartott találkozóján világossá tette: Magyarország készen áll arra, hogy jövőre is biztosítsa rendőri jelenlétét a nyugat-balkáni határokon. Egyrészt, hogy a nyugat-balkáni országok meg tudják védeni határaikat, másrészt, hogy zárva tudják tartani a nyugat-balkáni migrációs útvonalat – tette hozzá a tárcavezető. Kifejtette: ezzel azt akarják elérni, hogy egy esetleges újabb migrációs áradat ne érhesse el Magyarország déli határait.

„Magyarország azzal fejezi ki szolidaritását Európa megvédésében, hogy nem csak a saját határát védi”

- szögezte le Szijjártó Péter.

A diplomáciai tárca vezetője számos kétoldalú tárgyalást folytatott európai kollégáival. Közülük kiemelte Aleksandar Andrija Pejovicot, Montenegró Európa-ügyi miniszterét, Karl Erjavec szlovén külügyminisztert, valamint Miro Cerar szlovén kormányfőt, akikkel egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán integrációs folyamatát fel kell gyorsítani, hiszen ez az Európai Unió számára rendkívül fontos biztonsági kérdés.

A szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először a Bledi Stratégiai Fórumot, amely szerinte mára a régió egyik legfontosabb diplomáciai eseményévé nőtte ki magát. Az idei, 12. konferencia megpróbált válaszokat adni a változó világ olyan kérdéseire, mint az éghajlatváltozás, a biztonsági, valamint a technikai kihívások. A rendezvénynek hetven országból közel ezer résztvevője volt.

(Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel a Bledi Stratégiai Fórumon. Forrás: MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!