Ország-világ

2020.12.09. 17:37

Szijjártó: Magyarország elkötelezett támogatója Moldova európai integrációjának (videó)

Szerdán aláírták a két ország közötti fejlesztési együttműködési megállapodást.

Magyarország elkötelezett támogatója a Keleti Partnerség programnak és a Moldovai Köztársaság európai integrációjának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Chisinauban, Aureliu Ciocoi moldovai európai integrációs és külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén.

A Facebookon élőben közvetített eseményen a magyar miniszter rámutatott: magyar szakértők segítik majd januártól a moldovai pénzügy-, valamint mezőgazdasági minisztérium munkáját.

A nagy magyar vállalatok is folytatják beruházásaikat: az OTP immár piacvezető a moldovai bankpiacon, és komoly informatikai fejlesztéseket fog végrehajtani az elkövetkezendő időszakban, a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat, a Richter egy 42 patikából álló hálózatot épített ki, és ezzel tíz százalék feletti piaci részesedésre tett szert Moldovában, az Eximbank pedig egy 110 millió dolláros hitelkeretet hozott létre a magyar és moldovai vállalatok gazdasági, kereskedelmi együttműködésének finanszírozására – sorolta.

„Azt szorgalmazzuk, hogy az Európai Bizottság utalja át a Moldovai Köztársaság számára a makrofinanszírozási támogatás maradék részét, mert Moldova gazdasági fejlesztése mindannyiunk érdeke” – hangoztatta Szijjártó Péter.

Megállapította: a világjárvány rámutatott arra, milyen fontos szerepe van a nemzetközi együttműködésnek.

„Itt lenne az ideje, hogy a nemzetközi együttműködés visszatérjen a kölcsönös tisztelet talajára” – hangsúlyozta. Ebbe nem fér bele az egymás belügyeibe történő beavatkozás, „és az sem, ahogyan az EU delegációjának vezetője viselkedett Moldovában az elnökválasztási kampányban” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter gratulált az elnökválasztás sikeres lebonyolításához, és arról biztosította moldovai partnereit, hogy a jövőben is számíthatnak Magyarországra.

Szijjártó Péter és Sergiu Puscuta moldovai kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter szerdán aláírta a két ország közötti fejlesztési együttműködési megállapodást.

Igor Dodon köztársasági elnök a külföldieknek odaítélhető legmagasabb moldovai állami kitüntetést, a Tisztelet Érdemrendet adta át szerdán Szijjártó Péternek. Az államfő méltatta a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, és ismételten köszönetet mondott azért a – magyar miniszter által személyesen elkísért, százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló – humanitárius segélyért, amellyel Magyarország segítette áprilisban Moldovát a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

„Magyarország és Moldova között sikerült felépítenünk minden idők legjobb kapcsolatát. Igor Dodon elnöknek ebben elvitathatatlan szerepe volt, ezért megtiszteltetés volt tőle átvenni a kitüntetést” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter az átvételről közölt fényképes beszámolójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!