70 éves a szövetség

2019.04.04. 14:54

Szijjártó Péter: hazánk erején felül járult hozzá a NATO sikeréhez

És a jövőben is az észak-atlanti szövetség elkötelezett szövetségese kíván maradni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett washingtoni külügyminiszteri tanácskozás csütörtöki zárónapján, amelyen egyúttal aláírja az új magyar-amerikai védelmi megállapodást.

Washington, 2019. április 4. A NATO-tagországok külügyminisztereinek csoporképe a katonai szövetség alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Washingtonban 2019. április 3-án. Az elsõ sorban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b5), Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b6), a középsõ sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b5). MTI/EPA/Tom Brenner

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Tom Brenner

A miniszter azt mondta, Magyarország joggal lehet büszke arra az erején felül vállalt hozzájárulásra, amellyel a NATO működéséhez és céljainak eléréséhez az elmúlt két évtizedben hozzájárult.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a világban jelenleg tapasztalható két jelentős biztonsági fenyegetésre: a tömeges illegális migrációs folyamatokra, valamint az ennek következményeként megnőtt terrorfenyegetettségre. Leszögezte, hogy bár ezek egyre súlyosabb biztonsági kihívást jelentenek a világ és ezen belül Európa számára, Magyarország – a NATO elkötelezett szövetségeseként – fokozza az erőfeszítéseit annak érdekében, hogy megvédje az országot és hozzájáruljon Európa biztonságához.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (k) beszédet mond Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (első sor, b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középső sor, j) és további NATO-tagországok külügyminiszterei társaságában a katonai szövetség alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen
Fotó: Pablo Martinez Monsivais / MTI / AP

A miniszter beszámolt az ennek érdekében tett lépésekről is, kiemelve több, a magyar hadsereg modernizálása érdekében hozott intézkedést, amely keretében az ország a védelmi kiadásainak több mint 20 százalékát költi fejlesztésekre. Hangsúlyozta a határok „szigorú és határozott” védelmét, hozzátéve, hogy Budapest ebben segítséget nyújt a nyugat-balkáni térség országainak is.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy

200 fővel megnövelik a külföldön szolgálatot teljesítő, a terrorizmussal szemben fellépő magyar katonák számát is: Budapest 130 új katonát küld Koszovóba, ahol így a magyar kontingens létszáma meghaladja majd az 500 főt, illetve 70 fővel növeli az Afganisztánban állomásozó kontingens létszámát is. Az ázsiai országban így már 1200 magyar katona teljesít majd szolgálatot, hozzájárulva a NATO és más szövetséges missziók feladatának a teljesítéséhez.

Beszédében a miniszter kitért az Egyesült Államokkal kötött új védelmi megállapodásra is, amely a több mint húsz évvel ezelőtt aláírt, védelmi együttműködésről szóló megállapodásnak a „modernizált változata”. Rámutatott arra is, hogy az elmúlt évtizedekben a biztonsági körülmények jelentősen megváltoztak. Hozzátette, hogy az új védelmi megállapodás hozzájárul Magyarország biztonságának garantálásához és ahhoz, hogy a NATO a jövőben is a legsikeresebb és a legerősebb katonai szövetség legyen.

A védelmi megállapodást Szijjártó Péter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes írja alá.

A washingtoni tanácskozáson a felek munkaülések keretében vitatják meg többek közt a kiberhadviselés, az Iszlám Állam terrorszervezet iraki, szíriai területi legyőzését követően hazájukba visszatérő terroristák kérdését, valamint a NATO terrorellenes szerepének növelését.

Borítókép: A NATO-tagországok külügyminisztereinek csoporképe a katonai szövetség alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Washingtonban 2019. április 3-án, az első sorban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b5), Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b6), a középső sorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b5)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!