erős képviselet

2020.10.29. 15:30

Szijjártó Péter: jó hír, hogy az új szerb kormányban is helyet kapott a vajdasági magyarság

Magyarország számára remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

Hozzátette: a vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.

Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen

- fűzte hozzá.

A magyar vállalatok is beruháznak Szerbiában

Szijjártó Péter rámutatott: annak érdekében, hogy a magyarországi vállalatok minél jobban ki tudják használni az új világgazdasági korszak jelentette lehetőségeket és minél több külpiaci lehetőségre tegyenek szert, a magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza összesen kilencmilliárd forint értékben.

Kifejtette: a támogatásnak köszönhetően

a magyar cégek gyümölcsfeldolgozó üzemet, gyógyszercsomagoló üzemet, logisztikai központot, valamint acélszerkezeteket előállító gyárat fognak építeni Szerbiában, és ezáltal is növelik külső piaci lehetőségeiket, valamint újabb piaci pozíciókat foglalnak el, és hozzájárulnak a magyar gazdaság további növekedéséhez.

Magyarország és Szerbia együtt küzd az illegális migrációval

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, arról is tárgyalt, hogy szoros együttműködésre van szükség a migrációval szembeni küzdelemben, „hiszen Brüsszel elhibázott migrációs politikája miatt a nyugat-balkáni térség továbbra is komoly migrációs nyomás alatt áll”.

„Gyakorlatilag illegális bevándorlókból álló bandák ellehetetlenítik számos térségben, számos városban és községben a normális életet, azzal, hogy barbár módon viselkednek, fittyet hánynak mindenfajta magatartási szabályra, vagy éppen a törvényekre”

- közölte.

„Brüsszelnek változtatnia kell migrációs politikáján, és világossá kell tenni, hogy elutasítjuk az illegális migrációt, világossá kell tenni, hogy illegálisan nem lehet bejönni Európába, mert mindaddig, amíg ez a migrációs politika folytatódik, addig a Nyugat-Balkán térsége továbbra is komoly nyomás alatt fog állni, és onnan már csak egy lépés Magyarország déli határa” – mondta.

Szilárdan támogatjuk Szerbia EU-tagságát

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit. Kiemelte: Belgrád hat csatlakozási fejezet megnyitására áll készen, és az Európai Uniónak meg kellene nyitni ezeket. „Rendkívül elszomorít minket az a lassúság, ahogyan az Európai Bizottság, az Európai Unió, a brüsszeli intézmények hozzáállnak a nyugat-balkáni bővítéshez” – közölte.

A politikus végül felhívta a figyelmet az infrastrukturális beruházások fontosságára. Mint mondta: egyeztetett a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal felújításáról, illetve építéséről, és úgy tűnik, továbbra is tartható az a terv, hogy 2022 tavaszára már vonaton lehet közlekedni Szeged és Szabadka között.

Kiemelte, hogy a magyar oldalon a közbeszerzési eljárás már lezárult, és hamarosan a szerb oldalon is meghozzák azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a vasúti közlekedés újraindításához.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy a szerb fél jól halad annak a gázvezetéknek és a hozzá kapcsolódó kompresszoroknak az építésével, amelynek segítségével Magyarország jövő novemberétől éves szinten mintegy hatmilliárd köbméternyi gázt tud majd vásárolni déli irányból, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy minél több útvonalon érkezzen az energiahordozó Magyarországra, ami az energiaellátás biztonsága szempontjából kritikus kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!