EU

2017.10.08. 09:22

Szijjártó: a schengeni övezet túléléséhez meg kell védeni a külső határokat

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez nemcsak biztonsági, hanem gazdasági kérdés is.

A schengeni övezet túléléséhez meg kell védeni a külső határokat – jelentette ki Szijjártó Péter az MTI-nek.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában elmondta, a külső határok védelme nemcsak biztonsági, hanem gazdasági kérdés is. Emlékeztetett, hogy az áruk kiszámítható fuvarozása miatt az unióban keveset kell költeni a raktározásra, ami növeli az EU versenyképességét a világban.

Szijjártó szerint jelenleg a migrációs válságról szóló viták zajlanak az Európai Unióban, és a magyar kormány álláspontja a kezdetektől egyértelmű és változatlan, a külső határokat meg kell védeni.

Ebben a vitában fontos szövetséges Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki világossá tette, a külső határok védelme kell, hogy a legfontosabb szempont legyen a migrációs válság kezelésében. Ausztria Magyarországnak és a nyugat-balkáni országoknak is támogatást nyújtott a határvédelemben – tette hozzá.

„Azt gondolom, nagyon fontos Magyarország szempontjából is az Ausztriában zajló választási kampány, hiszen ha egy néppárti vezetésű kormány alakulhat, akkor újabb fontos szövetségesünk lesz egy kormány vezetője”

- nyilatkozta Szijjártó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!