válság

2017.10.28. 10:51

Szijjártó: spanyol belügy a katalán függetlenség kikiáltása

A katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, ezután a spanyol kormány este bejelentette a katalán kormány és törvényhozás feloszlatását.

Spanyolország belügyének tekinti a magyar kormány a katalán függetlenség kikiáltását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Spanyolország szombaton reggel megszüntette a katalán autonómiát és átvette a hatalmat a katalán kormány felett. A spanyol kormány hivatalos közleménye szerint mostantól Katalónia irányítása Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes kezében lesz – mint arról a BBC beszámolt.

Szijjártó Péter szombaton reggel telefonon egyeztetett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel a katalán függetlenség kikiáltását követően Spanyolországban előállt helyzetről.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-t arról tájékoztatja, hogy a magyar kormány a kérdést Spanyolország belügyének tekinti, és bízik abban, hogy sikerül a helyzetet minél előbb a spanyol alkotmányos előírásoknak megfelelően rendezni.

A katalán parlamenti függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, ezután a spanyol kormány este bejelentette a katalán kormány és törvényhozás feloszlatását, és azt, hogy előrehozott parlamenti választást írnak ki december 21-ére Katalóniában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!