Ország-világ

2021.10.05. 10:53

Szijjártó: újra egységes képviselete van a felvidéki magyarságnak (videó)

Minél jobb a magyar-szlovák együttműködés, annál jobb a felvidéki magyaroknak, s ennek az együttműködésnek az erősítéséhez a felvidéki magyarok erős pozsonyi képviselete is hozzá tud járulni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, ahol találkozott a hétvégén létrejött egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetőivel kedden.

A magyar diplomácia vezetője, aki munkalátogatásra érkezett Pozsonyba, a Szövetség vezetőivel tartott találkozója után a sajtónak nyilatkozva örömtelinek nevezte az egységes felvidéki magyar párt létrejöttét.

Kiemelte:

a magyar külpolitika fókuszában mindig is egy erős közép-európai együttműködés megteremtése állt és áll, aminek egyik fő oka, hogy minden szomszédos országban él magyar nemzeti közösség, s minél jobb a szomszédos országokkal való jó együttműködés, ez annál jobb helyzetet teremthet az adott ország területén élő magyaroknak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar külpolitika törekvései között az első helyek egyikén van a szomszédos országokkal való erős együttműködés felépítése, s ennek erősítéséhez Szlovákiában az is hozzá tud járulni, ha a felvidéki magyaroknak lesz képviseletük a pozsonyi parlamentben. Hozzáfűzte: a magyar kormány készen áll arra, hogy szoros együttműködést tartson fenn a Szövetséggel, amely remélhetőleg be tudja teljesíteni az elődpártoknak az egységesítéshez fűzött reményeit.

„A magyar kormány szándéka és érdeke az, hogy a felvidéki magyarok testesítsenek meg egy erős, fontos kapcsolatot a két ország között”

– szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: a Szövetség vezetőivel tartott megbeszélésük alapján készen állnak a felvidéki gazdaságfejlesztési program folytatására, amelyben eddig 3837 vállalkozás kapott összesen 21 milliárd forintnyi támogatást, s 41 milliárd forintnyi beruházás jött létre Szlovákia területén.

Hozzátette: készen állnak az egyházi támogatások jelenlegi rendszerének fenntartására, amelynek köszönhetően eddig 8 milliárd forintból 78 templom felújításában sikerült segíteni. Kijelentette: ahogy azt a Szövetség vezetői is kérték, a magyar kormány továbbra is abszolút elsőbbségként kezeli a határon átívelő infrastrukturális beruházásokat, amelyek gazdasági jelentőségük mellett a magyar közösségek élő kapcsolatának erősítésében is segítenek.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta:

az új egységes felvidéki magyar párt a felvidéki magyar közösséget, a velük együtt élő nemzetiségeket és az általuk lakott régiókat szeretné erősíteni, s egyidejűleg feladatának tekinti, hogy még szorosabbá kösse a magyar-szlovák kapcsolatokat.

Solymos László, a Szövetség Országos Tanácsának (OT) elnöke kijelentette: „az egymás megbecsülésén felépített új párt”, a Szövetség számukra küldetés és kötelesség is, hiszen a szlovákiai magyarok jövőjéről van szó. Hozzátette: stratégiai cél az erős parlamenti képviselet megteremtése, amihez az is szükséges, hogy végre nem legyőzni, hanem meggyőzni próbálják egymást.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke rámutatott: prioritásuk, hogy a magyar-magyar párbeszéd állandó és gyümölcsöző legyen, beleértve a jó magyar-szlovák állami kapcsolatok mellett a Szlovákián belüli, magyar-szlovák interetnikai kapcsolatokat is.

Az egységes felvidéki magyar párt – Szövetség néven – három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás – összeolvadásával jött létre.

Ezt csaknem kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával járó egységesítési folyamat előzte meg, amely szombaton zárult le a Szövetség alakuló közgyűlésével.

Szijjártó Péter pozsonyi látogatásán ezután szlovák hivatali partnerével, Ivan Korcok külügyminiszterrel találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!