strasbourg

2021.05.19. 21:06

Szili Katalin: a nemzeti kisebbségek kérdésköre az Európa tanácsi magyar elnökség első prioritása

A konferenciák résztvevői továbbá körbe fogják járni az autonómia és az önigazgatás kérdéskörét gyakorlati szempontból.

A nemzeti kisebbségek és a kisebbségvédelem kérdésköre a május 21-től kezdődő, féléves Európa tanácsi magyar elnökség első prioritása – közölte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Strasbourgban, a magyar elnökség előkészítő tárgyalásait követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

Szili Katalin elmondta, a magyar elnökség kisebbségvédelem tárgyában tervezett négy konferenciáján az Európa Tanács vonatkozó szabályozásainak, illetve a területen működő civil szervezetek és különböző intézetek tapasztalatainak áttekintése szerepel.

A konferenciák résztvevői továbbá körbe fogják járni az autonómia és az önigazgatás kérdéskörét gyakorlati szempontból, valamint jövőképet kívánnak felvázolni az Európa Tanács számára a kisebbségvédelem tárgyában. A magyar elnökség azt kívánja, hogy a téma a tanács asztalán maradjon a későbbiekben is – tette hozzá.

Szili Katalin kiemelte: a megbeszélésen világossá tette, hogy a magyar elnökség a kisebbségvédelem kérdésére nem kizárólag magyar, hanem európai kérdésként tekint.

„Nem kerülhetjük meg ugyanakkor, hogy a magyar érdekeket előtérbe helyezzük európai kontextusban. A magyar érdekérvényesítést fontosnak tartjuk” – fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy megbeszélést folytatott Jacky-Szalóki Annával, a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület elnökével, aki egyebek mellett a magyar nyelv helyi oktatásáról, illetve az identitás megőrzésének elzászi tapasztalatairól számolt be. Tájékoztatása szerint a megbeszélésük központjában volt a nemzeti identitás meghatározásának kérdése is, ugyanis – mint közölte – az Európa Tanácsban nem világos az, hogy mit jelent ennek az identitásnak a védelme.

Szavai szerint a nemzeti identitás összetevői közé a nyelv, a kultúra és a hagyományok őrzése tartozik. Mindhárom egy ember hovatartozását, önmeghatározását jelenti – tette hozzá Szili Katalin.

Kalmár Ferenc rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos elmondta, a magyar elnökség konferenciái át kívánják tekinteni a kisebbségvédelem lehetőségeit és nehézségeit az Európa Tanácson belül. Szakértők, civil szervezetek bevonásával kívánják vizsgálni, milyenek a kisebbségekhez tartozó fiatalok lehetőségei, illetve át fogják tekinteni a közép- és kelet-európai kisebbségvédelem területén szerzett tapasztalataikat.

A magyar elnökség továbbá párbeszédet kezdeményez az európai kisebbségvédelem témakörében, ugyanis – mint mondta – jelentős eltérés van a kelet-európai és a nyugat-európai szempontok között. „Azt tapasztaljuk, hogy a Nyugat nem érti a Keletet” – fogalmazott.

A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy az Európa Tanács magyar elnöksége a nemzeti kisebbségek védelme mellett a fél év során hangsúlyt kíván helyezni a nemzeti kulturális, jogi és történelmi hagyományok tiszteletben tartásának erősítésére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!