Konfliktus

2020.06.21. 08:09

Szíszi: Líbiai biztonsága Egyiptom nemzetbiztonságának részét képezi

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton elrendelte, hogy a hadsereg álljon készenlétben külföldi és belföldi műveletekre egyaránt az ország nemzetbiztonságának védelme érdekében a szomszédos Líbiában történt török beavatkozás közepette.

A Tripoli székhelyű nemzeti egységkormánynak ugyanis Törökország nyújt katonai segítséget a rivális Halífa Haftar hadúr csapataival szemben, amelyek Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezik.

Szíszi szombaton a Szidi Barraniban lévő légitámaszponton tett látogatást, amely Egyiptom Líbiával közös 1200 kilométer hosszú határának északnyugati végében található.

„Legyetek készen bármely küldetés végrehajtására határainkon belül, vagy ha szükséges, azokon kívül” jelentette ki az egyiptomi elnök az egybesereglett pilótáknak és a különleges alakulatok tagjainak mondott beszédében.

Mint mondta, az egyiptomi hadsereg a térség egyik legerősebb fegyveres ereje. „Észszerűen viselkedő hadsereg, amely védelmez és nem fenyeget (...) ez a stratégiánk, a hitvallásunk és alapelvünk, amely sosem fog változni” hangoztatta.

Mindemellett az egyiptomi hadsereg lehetséges líbiai beavatkozása törvényes lenne, mivel a vérontás végét és a határok védelmét szolgálná idézte Szíszit a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió. „Egyiptom bárminemű közvetlen beavatkozása Líbiába mostantól olyan lépésként értékelendő, amely nemzetközi legitimitással bír” jelentette ki. Mint mondta, ez a jog az egyiptomi határok terrorista csoportokkal szembeni védelmén, a líbiai testvéreknek a biztonság és stabilitás helyreállítása érdekében nyújtandó segítségen, a líbiaiak közötti vérontás megfékezésén, illetve a tűzszüneti erőfeszítések és az ENSZ égisze alatti átfogó politikai rendezési folyamat támogatásán alapszik.

Szíszi közölte azt is: Kairó nem fogja engedni senkinek, hogy elfoglalja a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg ellenőrzése alatt álló Szirt városát és az al-Dzsufra körzetet.

„Líbiai biztonsága Egyiptom nemzetbiztonságának részét képezi” közölte. Szíszi hangsúlyozta: Szirt és al-Dzsufra vörös vonal, amit nem szabad átlépni.

„Készek vagyunk segíteni líbiai testvéreinken, és az egyiptomi hadsereg bevonul Líbiába, he erre kérnek minket, ugyanakkor nem leszünk megszállók, mert nincsenek igényeink az országgal szemben hangoztatta.

Dzsufra és Szirt a nyugat-líbiai területeket birtokló líbiai egységkormány és az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Haftar vezette LNH területeinek választóvonalán fekszik.

Haftar tavaly áprilisban indított offenzívát az egységkormány székhelye, Tripoli ellen, ám a sikeresen induló, 14 hónapos támadássorozat nemrég megtorpant, az ostromló csapatok több helyen visszavonulásra kényszerültek.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Az eddigi tűzszüneti tárgyalások sorra zátonyra futottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!