konfliktus

2021.01.23. 12:55

Szomáliában az iszlamisták nagyszabású támadást indítottak a kormányerők ellen

Nagyszabású támadást indított a kormánycsapatok ellen szombaton Szomáliában, a fővárostól, Mogadishutól 90 kilométernyire északkeletre a kelet-afrikai ország jelentős részét hatalmában tartó al-Shabaab iszlamista terrorszervezet.

„A helyzet feszült a régióban, több száz katona és helyi milíciák tagjai gyülekeznek az iszlamisták által elfoglalt terület határainál, hogy visszavegyék az ellenőrzést a körzet felett” – közölte Mohamud Dahir helyi elöljáró a szomszédos Adale településen. Tájékoztatása szerint sok helyi lakos elmenekült a harcok elől.

Mohamud Saney katonai parancsnok szerint az iszlamisták támadásában legkevesebb hat fegyveres lázadó és három katona életét vesztette. Az al-Shabaab saját szócsövén, a Radio Andaluson keresztül azt állította, hogy a támadásban több tucat kormánykatonát megölt.

A szunnita terrorszervezet évek óta harcol az Afrika szarván fekvő, polgárháborúba süllyedt ország feletti ellenőrzés megszerzéséért. Az iszlamisták Szomália kiterjedt déli és központi területeit tartják hatalmukban, és rendszeresen támadják a polgári lakosságot és a biztonsági erőket.

Mogadishuban rendőrségi közlés szerint szombat reggel egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása végzett két helyi politikus három testőrével.

Címkék#szomália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!