Ünnep

2017.07.28. 05:53

Szombaton tartják az Anna-bált Balatonfüreden

A szombat esti esemény lesz a 192. Anna-bál, amelyet idén először utcabál előz majd meg, a díszvendég pedig Győr városa lesz.

 

Szombat este a báli menet a balatonfüredi Vaszary Galéria kertjéből indul, a hölgyek nyakára kerülő porcelánszíveken idén a Balatonban honos tőkés réce tollának színe jelenik meg. Idén is átadják a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat.

A nyitótáncot a bálnak hagyományosan helyet adó Anna Grand Hotel kertjében a Magyar Állami Operaház balettművészei adják elő, a báli menüt csaknem 60 millió forint értékű, 3500 darabos kék Apponyi-mintás étkészleten tálalják.

Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Velük vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is találkozhat a közönség, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban. Az eseményen a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai állami ménesbirtok, valamint idén először a Nemzeti Lovas Díszegység is részt vesz.

A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott díszserleget kap – ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvőjére is. Az első udvarhölgy Rotschild-mintára épülő, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kap.

Az Anna-bál kísérőprogramjaként a héten prímásversenyt is rendeztek, melynek egymillió forintos fődíját Varga Jenő Pál nyerte el, aki a pénzjutalom mellett megkapta az Anna-bál prímása címet is, így felléphet a jövő évi Anna-bálon is. Az 500 ezer forinttal járó második díjat Balázs Tamásnak ítélték oda, míg a harmadik helyezett Ökrös Róbert lett és 300 ezer forint pénzjutalomban részesült. A két különdíjas, Farkis Béla és Sárközi Dávid 200 ezer forint értékű fellépést nyert a Magyar Állami Népi Együttessel.

Csütörtökön a Magyar Állami Operaház énekkara adott műsort, pénteken pedig Wagner- és Mozart-műveket hallhat a közönség, míg vasárnap A bolygó hollandi című előadást láthatják felvételről az érdeklődők a Gyógy téren. A bál előestéjén, pénteken tartják a hagyományos szívhalászatot a Jókai hajó fedélzetén.

Forradalom és szerelem

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket – Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát – vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

 

Címkék#Anna-bál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!