phenjan

2018.02.27. 21:18

Szöul: a szankciók nem Észak-Korea tönkretételét szolgálják

Az Észak-Korea ellen elrendelt szankciók a nyomásgyakorlást szolgálják, hogy a phenjani vezetés felhagyjon nukleáris törekvéseivel.

Az Észak-Korea ellen elrendelt szankciók a nyomásgyakorlást szolgálják, hogy a phenjani vezetés felhagyjon nukleáris törekvéseivel, nem pedig az ország tönkretételét – hangsúlyozta kedden a dél-koreai külügyminiszter Genfben az ENSZ Leszerelési Konferenciájának tanácskozásán.

„A büntetőintézkedések nem önmagukért valók, s nem is arra, hogy térdre kényszerítsék Észak-Koreát, hanem arra, hogy megértessék vele, jövője nem az atomfegyverekben, hanem a nukleáris leszerelés érdekében a nemzetközi közösséggel folytatott együttműködésben rejlik”

- emelte ki Kang Kjung Vha.

„Annak kell lennie következetes üzenetünknek, hogy (Észak-Korea) hozza meg a helyes döntést. A mennyiben ezt megteszi, készen állunk együttműködni Észak-Korea fényesebb és virágzó jövője érdekében” – tette hozzá a dél-koreai miniszter.

Han Te Szong észak-koreai diplomata, aki szintén a konferencián mondott beszédet, a szankciókat hatástalannak nevezte. Leszögezte: Szöul és Washington tervei, hogy folytatják közös hadgyakorlataik sorozatát, árthatnak a phjongcshangi téli olimpia során pozitív fejlődésnek indult Korea-közi kapcsolatoknak.

Robert Wood amerikai leszerelési nagykövet a fórumon ismételten elmondta: Washington sosem fogja elismerni Észak-Koreát atomhatalomként.

Horii Manabu, a Japán parlament külügyi bizottságának alelnöke szintén kemény hangot ütött meg a phenjani vezetéssel szemben, elfogadhatatlannak nevezve a kommunista rezsim nukleáris- és ballisztikus-rakéta tesztjeit. „Nem szabad, hogy elvakítson minket Észak-Korea hízelgése” – mondta Manabu a téli olimpián a két Korea közötti közeledésre utalva.

A nap folyamán Joseph Yun, az Egyesült Államok Észak-Korea-politikájáért felelős különmegbízottja bejelentette, hogy személyes okokból péntektől visszavonul tisztségéből. Yun mintegy 30 éves szolgálati idejével az amerikai diplomácia veteránjának számít.

Donald Trump amerikai elnök hivatali idejének első évében segített fenntartani Phenjan és Washington között a nem hivatalos érintkezés lehetőségét az úgynevezett New York-i csatornán, vagyis Észak-Korea ENSZ-küldöttségén keresztül.

Az AP amerikai hírügynökség fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Joseph Yun lemondását éppen akkor jelentette be, amikor Dél-Korea továbbította északi szomszédja üzenetét, miszerint hajlandó lenne az Egyesült Államokkal való közvetlen tárgyalásra.

A különmegbízott lemondása mellett megnehezíti a Trump-kormányzat dolgát, hogy az Egyesült Államok jelenleg nem rendelkezik nagykövettel sem Dél-Koreában.

Címkék#Korea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!