Járvány

2021.11.16. 19:07

Sztrájkolnak a görög vendéglátóhelyek állami segítséget követelve

Sztrájkolni kezdett kedden Görögországban számos vendéglátóhely állami segítséget követelve a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségeik ellensúlyozására.

Kávéházak, éttermek, tavernák maradtak zárva szerte az országban. Athén óvárosa – az Akropolisz lábánál – szinte teljesen kihalt volt. A vendéglátóhelyek tulajdonosai közül több százan utcákon tüntettek Athénon kívül Patraszban és Szalonikiben. Utóbbiban egy üres koporsót tettek a demonstrálók egy kormányzati épület elé.

Az iparág egyebek közt áfacsökkentést követel és támogatást a bérleti díjak, a bérköltségek és a közüzemi számlák kifizetéséhez.

Kosztisz Hadzidakisz munkaügyi miniszter a Szkai tévécsatornának nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a tavalyi járványos télen az iparág 700 millió euró segítséget kapott a lezárások miatti veszteségek enyhítésére, többet, mint a gazdaság bármely más szektora, de közölte, hogy fontolóra veszi újabb segítség folyósítását.

Görögországban a koronavírussal fertőzöttek száma jelenleg rekordmagas, a járvány napi halottainak száma pedig fél év óta a legtöbb. Az ország lakosságának egyharmada oltatlan. Mindemiatt a kormány újabb szigorításokat rendelt el, amelyek visszavetik a vendéglátóhelyek forgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!