fokozott biztonság

2018.11.09. 14:50

Terrorcselekményként kezelik a melbourne-i támadást

A cselekményt magára vállalta az Iszlám Állam. A rendőrök által megsebesített elkövető belehalt sérülésébe.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) jelentkezett.

Az incidens a délkelet-ausztráliai nagyváros központi üzleti negyedében történt helyi idő szerint péntek délután, csúcsforgalom idején, és emiatt megbénult az élet a belvárosban.

A férfi gépkocsijával nekiment az épületnek, s az autó lángra kapott. Ezután késsel támadt a járókelőkre, és nekirontott a helyszínre érkező rendőröknek is. A rendőrök a támadóra rálőttek, és súlyosan megsebesítették. A férfit válságos állapotban szállították kórházba, ahol belehalt sebesüléseibe.

A támadó által megkéselt három járókelő egyike a helyszínen belehalt sebesüléseibe. A másik két sebesültet kórházba szállították, állapotuk nem ismert.

Graham Ashton Victoria állambeli rendőrparancsnok közölte, hogy a platós terepjárót grillezéshez használt gázpalackokkal rakták meg, és a tartályok kaptak lángra.

„Nem gondoljuk azt, hogy jelenleg is veszély áll fenn, de bizonyosan terrorcselekményként kezeljük az incidenst” – mondta Asthon. A támadó kilétét nem akarta felfedni, de azt elmondta, hogy egy szomáliai származású férfiról van szó, aki ismert volt a rendőrség számára, jórészt a látókörükben lévő családtagjai miatt.

Ashton hozzátette, hogy a hét végi ünnep, az Emlékezés Napja idejére foganatosítandó biztonsági intézkedéseket az emlékhelyek és nyilvános események helyszínei körül felülvizsgálják, és feltehetően meg fogják erősíteni a rendőri jelenlétet.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szócsövén, az Aamák hírportálon azt közölte, hogy egyik harcosa hajtotta végre a melbourne-i „gázolásos és késeléses bevetést a koalíció célpontjai és polgárai elleni támadásokra szólító felhívásra”.

Az Iszlám Állam vezetője, Abú Bakr al-Bagdádi idén augusztusban arra szólította fel híveit, hogy világszerte „vessenek be pokolgépeket, késeket vagy gépkocsikat” az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette koalícióban részes országokban, amelyek felszámolták a Bagdadi által 2014 decemberében Szíria és Irak területén kikiáltott iszlám kalifátust.

A dzsihadista szervezet azonban a múltban többször felvállalta olyan terrorcselekmények elkövetését is, amelyekről később kiderült, hogy nem hozhatók vele kapcsolatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!