merénylet

2019.12.10. 20:37

Terroristák rohamoztak meg egy szállodát a szomáliai fővárosban

Húsz embert, köztük kormánytisztviselőket sikerült kimenteni a hotelból.

A szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái megrohamoztak egy szállodát kedden a mogadishui elnöki rezidencia közelében.

A szomáliai rendőrség közlése szerint

három támadóval az elnöki rezidencia előtt, és további kettővel a hotel előtt végeztek a szélsőségesekkel vívott majdnem kétórás tűzpárbajban.

Szemtanúk heves fegyverropogásról és robbanásokról számoltak be.

Egy kormányzati szóvivő szerint a hotel biztonsági személyzetének több tagja is életét vesztette.

Hozzátette: a támadók a biztonsági erők egyenruháit viselve álcázták magukat.

Az al-Shabaab a terrorista csoportot támogató Andalus rádióadó révén elismerte, hogy a támadást a tagjai követték el.

Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, a terrorszervezet katonai műveletekért felelős szóvivője azt állította, hogy harcosaik behatoltak a szálloda területére.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy

a mostani támadás eltér a szélsőségesek korábbi merényleteitől, amelyekben autókba rejtett pokolgépeket használtak az erősen őrzött létesítmények védelmének áttörésére a harcosaik rohamát megelőzően.

Jelen esetben azonban csak gyalogosan támadó szélsőségesek voltak, ami új taktikai fogás lehet. Szomáliai tisztségviselők szerint az új biztonsági intézkedések, így a Mogadishuban berendezett ellenőrzőpontok megnehezítik a terroristák dolgát, s gyalogszerrel kénytelenek támadni.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a kelet-afrikai országban civilek és katonai célpontok ellen. A Szomália déli és középső részén több körzetet felügyelő al-Shabaab célja, hogy megdöntse a mogadishui kormány hatalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!