folytatódó harcok

2019.06.05. 12:23

Terroristák támadtak a Sínai-félszigeten egy ellenőrzőpontra

Az egyiptomi biztonság erők legalább nyolc fegyverese meghalt terroristák támadásában szerdán a Sínai-félszigeten – áll az egyiptomi belügyminisztérium közleményében.

A minisztérium szerint a támadás szerdára virradóra történt az Észak-Sínai Kormányzóság székhelye, el-Arís közelében, és az ezt követő tűzharcban a biztonsági erők öt terroristával végeztek.

A MENA egyiptomi állami hírügynökség azt közölte, hogy a harcok jelenleg is tartanak. Az egyiptomi állami televízió értesülései szerint pedig a terroristák további ellenőrzőpontokra is rátámadtak, így a halottak száma emelkedhet.

Az EFE spanyol hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a biztonsági erők soraiban már tizennégy halott van, de ezt a hatóságok hivatalosan nem erősítették meg.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet.

Az elnöki posztot Murszi hatalmának megdöntése után elfoglaló Abdel-Fattáh esz-Szíszi tavaly februárban hirdette meg a Sínai-2018 nevű terrorelhárító hadműveletet, amelynek célja a terroristák teljes felszámolása. A hadművelet elindítása óta a hadsereg rendszeresen közleményekben ad hírt az összecsapásokról, az összesítések szerint tavaly február óta mintegy 650 dzsihadistával végeztek a térségben.

Az Észak-Sínai Kormányzóságot a hadsereg lezárta, a sajtó munkatársai csak külön engedéllyel mehetnek oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!