Németország

2017.08.08. 19:21

Terroristákat kiképző táborba utazott volna, de elfogták és elítélték

Első alkalommal ítéltek el jogerősen valakit Németországban azért, mert megpróbált Szíriába szökni és csatlakozni az iszlám harcosokhoz.

Németországban már 2015 óta büntethető, ha valakit elfognak a repülőtéren, miközben megpróbál egy terroristákat kiképző táborba utazni. A német legfelsőbb bíróság első alkalommal kedden hagyott jóvá ilyen büntetést. A két és fél év börtönre ítélt férfit a müncheni repülőtéren vették őrizetbe 2015 októberében, amikor Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon egy terroristákat kiképző táborhoz. Elfogásakor egy egyirányú jegyet és két mobiltelefont találtak nála. Mint kiderült, nem ez volt az első próbálkozása, korábban már eljutott Törökországig, ahol azonban nem sikerült átkelnie a szír határon.

A német büntető törvénykönyv 2009 óta teszi lehetővé, hogy az államot komolyan veszélyeztető bűncselekmények, például terrortámadások előkészítéséért elítéljenek valakit. A jogszabály azonban aggályokra adott okot, mivel így olyan tettekért állíthatnak bíróság elé embereket, amelyeket még el sem követtek. Ennek ellenére a legfelsőbb bíróság 2014-ben zöld utat adott a törvénynek, amelyet egy évvel később kiegészítettek a kiutazási próbálkozások büntetésére vonatkozó paragrafussal. Erre azért volt szükség, mert egyre gyakrabban utaztak el németországi fiatalok Szíriába, hogy csatlakozzanak a polgárháborús felekhez. Így pedig jogosan lehet attól tartani, hogy radikalizálódott visszatérőként veszélyeztetik az ország biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!