Illegális bevándorlás

2021.07.30. 16:41

Térségünkben aktív embercsempészeket állítottak elő Romániában

Közel ötszáz illegális bevándorlót csempészett a nyugat-balkáni migrációs útvonalon Magyarországra, majd onnan Németországba az a szervezett bűnözői csoport, amelynek tagjait nemzetközi összefogással állították elő a román hatóságok – közölte pénteken az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a 2020 októbere óta aktív bűnözői csoport egyiptomi, iraki, szíriai és román állampolgárú tagjai főként Jordániából, Iránból, Irakból és Szíriából érkező migránsok szállítását és ideiglenes elhelyezését irányította.

A migránsok csoportjait Bulgáriából és Szerbiából Románián át Magyarországra csempészték, majd Németországba szállították, s ezért fejenként 4-10 ezer eurót (1,4-3,5 millió forint) kértek tőlük. A bevándorlókat, akik között kisgyermekes családok is voltak, kockázatos körülmények között, túlzsúfolt, megfelelő szellőztetés nélküli teherautókban szállították, illetve rendkívül rossz körülmények között, gyakran mellékhelység és víz nélküli épületekben szállásolták el. Az egyik 60 négyzetméteres romániai szálláshelyen egyszerre száz embert is rejtegettek.

A szervezett bűnözői csoport az embercsempészet mellett kábítószer-kereskedelemmel, dokumentumok hamisításával is foglalkozott,

és egyéb bűncselekményekben is részt vett.

A csoport felszámolását célzó akció során 26 illegális migránsszállást számoltak fel, 18 gyanúsítottat állítottak elő, lőszereket, öt gépjárművet, mobiltelefonokat és 22 ezer euró (mintegy 7,8 millió forint) készpénz foglaltak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!