Riasztó kilátások

2017.07.16. 18:46

A tigris és az oroszlán is eltűnhet a Földről

Egy friss kutatás szerint több ragadozó is komoly veszélyben van.

A világ hat nagy ragadozója több mint 90 százalékot vesztett történelmi élőhelyeiből – állítja amerikai kutatók új tanulmánya.

Az etióp farkas, a vörös farkas, a tigris, az oroszlán, az afrikai vadkutya és az afrikai gepárd mind veszélybe került, ahogy az emberi települések és a gazdálkodás elfoglalta élőhelyüket. Az etióp farkasok természetes élőhelyük 99 százalékát, a tigrisek 95 százalékát veszítették el – ismertette a kutatást vasárnap a BBC News.

A Royal Society Open Science folyóiratban publikált tanulmányt az Oregoni Állami Egyetem két tudósa, Christopher Wolf és William Ripple jegyzi. A kutatók a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisának vörös listája adatai alapján térképezték fel 25 nagy ragadozó jelenlegi populációját. A kapott adatokat vetették össze 500 évvel ezelőtti térképekkel. Munkájuk megmutatta, hogy a ragadozók élőhelyének eltűnése globális probléma.

A tudósok szerint létfontosságú a fajok megőrzése érdekében, hogy eredeti élőhelyükön újratelepítsék ezeket a ragadozókat. A visszatelepítési programok azokon a helyszíneken a legsikeresebbek, ahol kicsi az emberi populáció, és korlátozott a mezőgazdasági termelés.

William Ripple kiemelte, hogy a nagy ragadozók kihalása elleni küzdelem mindenképpen azon dől el, hogy az emberek mennyire támogatják. Ezért további nagy természetvédelmi területek létrehozása is sürgetően szükséges a fajok megőrzéséhez – mondta.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!