személyes konfliktus?

2019.05.07. 23:10

Elengedte túszait a franciaországi fegyveres

Valamennyi túszát elengedte az a 17 éves fegyveres, aki négy nőt ejtett túszul kedd délután a dél-franciaországi Toulouse-hoz közeli Blagnac egyik dohányboltjában – közölte a francia rendőrség.

Policemen secure the area around a bar where a man is holding four persons as hostages, on May 7, 2019 in Blagnac near Toulouse. (Photo by Pascal PAVANI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pascal Pavani

Az első nőt este 8 órakor, a további három túszt félórával később engedte el a gyanúsított, aki továbbra is a dohányboltban van, elbarikádozta magát.

Mind a négy nő a presszóként is működő dohánybolt alkalmazottja, illetve egyikük a tulajdonos.

A 17 éves gyanúsítottat köztörvényes bűncselekmények, rendőrökkel szembeni erőszak és lopás miatt ismeri a rendőrség, valamint a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen öt hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom egyik decemberi erőszakos megmozdulásán is előállították már – közölte Dominique Alzeari toulouse-i ügyész helyszíni sajtótájékoztatóján. „Ugyanakkor nem tartottuk nyilván veszélyes egyénként” – tette hozzá.

Az ügyész elmondta: a gyanúsított a támadás előtt levelet írt, amelyben eléggé depressziósnak tűnik, illetve az egészsége miatt aggódik, és ebben a levélben utalást tett a sárgamellényes mozgalomra.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a depresszióval kezelt támadó a túsztárgyalóknak azt mondta, hogy a „sárgamellényesek fegyveres szárnyához” tartozik.

A túszejtés délután 4 óra 20 perckor kezdődött, a támadásban senki nem sérült meg, a rendőrség kizárta, hogy terrortámadás történt.

A támadó miután belépett az üzletbe, felhívta a rendőrséget azt kérve, hogy ne avatkozzanak közbe, mert különben megöli öt túszát. A helyszínre kiérkező kommandósok azonban azt állapították meg, hogy négy túsz van a boltban. A férfi még mielőtt belépett a dohányboltba, egyszer a levegőbe lőtt, távozásra szólítva fel minden rendőrt.

A túszejtő pontos személyazonossága és indítéka nem ismert, szemtanúk szerint Yanisnak hívják, a támadáskor bukósisakot viselt, és Blagnac egyik munkásnegyedéből származik. Szemtanúk azt is elmondták a francia hírügynökségnek, hogy a támadás kezdete óta az anyját kétszer is a dohánybolt közelébe kísérték a rendőrök.

Egy férfi az AFP-nek elmondta, hogy beszélt a dohánybolt túszul ejtett tulajdonosnőjével, aki szerint a gyanúsított nagyon nyugodt és határozott, folyamatosan tárgyal a túsztárgyalókkal, „nincs ok aggodalomra”.

A település határán található üzlet környékét a rendőrség 300-500 méteres körzetben teljesen lezárta, a közelben tucatnyi rendőrautó és két tűzoltósági jármű látható. A rendőrök az AFP-nek megerősítették azt a sajtóértesülést, miszerint a túszejtő azt állíja magáról, hogy az egyik túszul ejtett 31 éves nő élettársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!