Mészárlás

2018.02.15. 05:54

Tizenhét halottja van a floridai iskolai lövöldözésnek

Legkevesebb tizenhét halottja van annak a lövöldözésnek, amely szerdán délután történt a floridai Parkland városka középiskolájában. A kórházakban ápolt sebesültek száma tizenhat. 

Parkland, 2018. február 15. Aggódó szülõk várnak hírekre Parklandben 2018. február 14-én, miután a floridai város középiskolájának egyik volt tanulója lövöldözött az intézményben és megölt legalább tizenhét személyt. Tizenhatan megsebesültek. (MTI/AP/Joel Auerbach)

A tömeggyilkosságot az iskola egyik volt diákja, Nikolaus Cruz követte el. A 19 éves tettest helyi idő szerint délután négy óra körül letartóztatták az iskolától nem messze eső lakásában. Ellenállást nem tanúsított.

Scott Israel, a helyileg illetékes, Broward megyei seriff közleményben tudatta, hogy a diákot magaviselete miatt korábban kicsapták az iskolából, ám egyelőre nem tudni, hogy ennek volt-e szerepe tette elkövetésében.

Diákokat kísérnek haza hozzátartozók a támadás után. Forrás: MTI / EPA / Giorgio Viera

Az első lövések a tanítás végén, helyi idő szerint délután két óra körül dördültek el az iskola bejárata előtt, majd az udvaron, végül az épületben. A diákok magukra zárták a tantermeket, amíg a rendőrök meg nem érkeztek. Az amerikai televíziókban sugárzott légi felvételek tanúsága szerint az iskola udvarán mozdulatlan emberek hevertek, feltételezhetően valamennyien megsebesültek. Az iskolát tucatnyi rendőrautó és egy páncélozott jármű vette körül, az épületben lévő diákokat rendőrségi biztosítás mellett kimenekítették, mivel akkor még nem fogták el a tettest.

Donald Trump elnököt azonnal tájékoztatták a történtekről. Az elnök részvétét fejezte ki és Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy egyetlen tanárnak vagy diáknak sem szabad soha úgy éreznie, hogy amerikai iskolában nincs biztonságban. Az elnök folyamatos kapcsolatban állt Rick Scott floridai kormányzóval, aki rögtön a helyszínre utazott.

Rendőrök a helyszín közelében. Forrás: MTI / EPA / Giorgio Viera

Robert Runcie megyei tanfelügyelő a CBS televíziónak adott interjújában „rettenetesnek” mondta a helyzetet. Ő már szerdán délután azt valószínűsítette, hogy az elkövető az iskola egyik jelenlegi vagy volt diákja is lehetett, ugyanakkor leszögezte, hogy az iskola nem kapott fenyegetéseket és a tragédiának semmi előjele nem volt.

Az Egyesült Államokban 2013 óta 291 iskolai lövöldözés történt, vagyis átlagosan hetente egyszer dördültek lövések oktatási intézményekben.

Problémás diák volt a floridai ámokfutó

Volt iskolatársai szerint a kirúgott diák összeveszett több barátjával, verekedett volt barátnője új udvarlójával, és nem sokkal a 17 halálos áldozattal járó szerdai tragédia előtt felkavaró dolgokat posztolt a közösségi médiában – közölte egy rendőrségi tisztségviselő a 19 éves Nikolas Cruz volt iskolatársainak beszámolója alapján.

Diáklányt ölel magához édesanyja a támadás után. Forrás: MTI / EPA / Giorgio Viera

Cruzt a múlt tanévben rossz magaviselete miatt kicsapták a parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolából, miután verekedett volt barátnője új barátjával – mondta el az egyik diák. Cruz, amíg udvarolt a lánynak, durván bánt vele is. Egy másik diáktársukat pedig többször megfenyegette – tette hozzá. A tanárok beszámoltak arról, hogy Cruz az idei tanévet elkezdte egy másik iskolában.

Broward megye polgármestere a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: Cruzt korábban egy elmeklinikán kezelték, de már több mint egy éve nem járt kezelésre. Az önkormányzat a problémás diákokat minden esetben próbálja szemmel tartani, kapcsolatban lenni velük, de Cruz esetében ez nem sikerült – ismerte el.

Rendőrök az iskola egyik oldalbejárata előtt. Forrás: MTI / EPA / Cristobal Herrera

Cruzról egyik diáktársa elmondta, hogy nemrég feltett az egyik közösségi médiára egy képet, amelyen a saját arca elé tartott egy fegyvert. Egyébiránt félénk, magának való fiúnak tartotta Cruzt. Egy másik diák arról számolt be, hogy Cruz feltett képei szerint állatokat ölt, és rendszeresen célba lőtt saját házuk kertjében.

A szerdai ámokfutás az iskolában – ahová mintegy 3000 diák jár – nem sokkal a tanítás vége előtt kezdődött el. Éppen aznap, néhány órával korábban volt egy kiürítési gyakorlat az intézményben, ezért sokan azt hitték a lövések hallatán, hogy egy újabb váratlan gyakorlatot tart a vezetés.

Diákokat kísérnek haza hozzátartozók. Forrás: MTI / AP / Wilfredo Lee

Cruz gázálarcban, füstgránátokkal, egy félautomata lőfegyverrel és több tárnyi lőszerrel felszerelve ment be az iskolába, és kezdett el lövöldözni. Legtöbb áldozatát az épületen belül szedte. Voltak olyan osztályok, amelyekben a diákok inkább megpróbáltak bezárkózni, viszont több százan kifutottak az utcára. A rendőrség riasztása után számos rendőr és mentő, valamint egy terrorelhárító egység érkezett az iskolához. Az épületet kiürítették, és a feltételezett tettest az iskolától nem messze lévő otthonában fogták el.

Borítóképünkön aggódó szülők várnak hírekre Parklandben február 14-én a lövöldözés után. Forrás: MTI / AP / Joel Auerbach

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!