Járvány

2020.06.08. 19:02

Tizenkét sziléziai szénbányát állítanak le a koronavírus terjedése miatt

Leállítják a kitermelést tizenkét sziléziai szénbányában a koronavírus-fertőzés terjedése miatt – közölte hétfőn Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes hétfőn.

A munkaleállítás a legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG tíz üzemét, valamint a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) két bányájhát érinti közölte az állami társaságok felügyeletével megbízott Sasin, miután Katowicében a sziléziai vajdasági hivatalban többek között Lukasz Szumowski egészségügyi, valamint Marlena Malag munkaügyi miniszterrel egyeztetett a helyi járványhelyzetről.

A sziléziai járványgóc májusi kialakulása miatt elrendelték a bányászok általános szűrését. Sasin a tesztelés szükségességét hétfőn azzal magyarázta, hogy a föld mélyén történő szénkitermelési folyamat jellege miatt nem bizonyultak elég hatékonynak a bányákban alkalmazott egészségügyi szabályok.

Az egészségügyi miniszter, Lukasz Szumowski közölte: a bányászoknál eddig több mint 50 ezer vírustesztet végeztek. Hangsúlyozta: Sziléziában a zártkörű járványgócon kívül az új fertőzések hasonlóan alacsony szinten jelentkeznek, mint az ország többi részében.

Lengyelországban hétfő reggel 12 ezer 171 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 12 ezer 998-en felgyógyultak, 1611 ember elhunyt. A hét végén rekordmagas volt az újonnan kimutatott fertőzések száma: szombaton 576, vasárnap 575 új esetet regisztráltak, ebből összesen 676-ot a Sziléziai vajdaságban, ahol mindegyik pozitívan tesztelt személy bányász volt. A fertőzött bányászok 95 százaléka tünetmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!