gyilkosság

2017.09.20. 18:05

Tizenöt év fegyházra ítéltek egy nőt, aki halálra verte édesanyját

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítéltek szerdán egy nőt, aki halálra verte édesanyját tavaly februárban a Pest megyei Örkényben. Az ítélet nem jogerős – közölte a Budapest Környéki Törvényszék az MTI-vel.

A vádlottat a védekezésre idős kora miatt korlátozottan képes ember ellen „eshetőlegesen elkövetett emberölés” és a gondozási kötelezettség elmulasztása bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság – olvasható a közleményben.

Az eshetőlegesen elkövetett emberölés azt jelenti: a vádlott nem törődött azzal, hogy a bántalmazás akár halált is okozhat. A magatehetetlen, gondozásra szoruló idős nőnek a lánya harminckét sérülést okozott (egyebek mellett bordatörést, orrcsonttörést és koponyacsont feletti bevérzést).

A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor munkanélküli volt. Idős édesanyjával ketten laktak Örkényben, egyetlen rendszeres jövedelmük a sértett nyugdíja volt. Rendszeresen fogyasztottak alkoholt. A vádlott többször veszekedett anyjával; 2014-ben nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott neki, amiért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. 2015 decemberében nagyon megromlott az idős nő egészsége, de a vádlott nem kért orvosi segítséget. A veszekedések mindennapossá váltak. 2016. február 24-én délelőtt a sértett még átvette nyugdíját, de a vádlott már a postás jelenlétében is kiabált vele és lökdöste őt. Utána – nagyrészt a fején és a felsőtestén – többször megütötte kézzel és egy éles tárggyal. Amikor az idős nő eszméletét vesztette, a lánya kihívta az ügyeletet, de már hiába.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!