vizsgálat

2018.02.08. 15:00

Több lett a panasz hivatali kötelességmulasztásra az amerikai hadseregben

De kevesebbet találnak megalapozottnak.

Az utóbbi években több lett a panasz a magas rangú tisztségviselőkre az amerikai hadseregben, de az igazságszolgáltatás többet is utasít el megalapozatlanságra hivatkozva, és kevesebb tisztet talál bűnösnek hivatali kötelességmulasztásban – jelentette az AP hírügynökség csütörtökön a védelmi minisztérium nyomozóinak adataira hivatkozva.

A tavaly szeptember 30-án végződő pénzügyi évben 803 panaszt nyújtottak be, szemben az előző évi 787-tel. De a hadsereg főfelügyelője ezek közül csak 144-et talált megalapozottnak és vizsgált ki, végül 49 magas rangú tisztségviselőt talált bűnösnek kötelességmulasztásban.

A panaszok gyakran vonatkoznak etikai kötelességmulasztásra, mint például erkölcstelen kapcsolatra, de az utazási szabályok megsértésére, rosszhiszemű ajándékelfogadásra, személyes feladatok elvégeztetésére beosztottakkal, vagy rossz bánásmódra is.

Ezeket az adatokat Glenn Fine, a védelmi minisztérium főfelügyelője hozta nyilvánosságra szerdán az amerikai képviselőház fegyveres erők bizottsága személyügyi albizottságának a meghallgatásán.

Fine szerint azért lett kisebb a vizsgált esetek száma, mert a beérkezett panaszokat alaposabban tekintik át előzetesen. Ennek eredményeképpen a kivizsgált esetek mintegy harmadában bizonyosodik be a megvádolt bűnössége. Ez az arány egy kicsit kisebb, mint az előző évben, de sokkal nagyobb, mint a korábbiakban. Az arány 2008-ban 14 százalék volt – mondta.

Magas rangú katonai vezetők elmondták, hogy újabban sokkal több az olyan eset, amikor nem az áldozat, hanem a visszaélések figyelésével megbízott tisztségviselők jelentik a helytelen viselkedést, ami vizsgálathoz, és akár egy katonai pályafutás befejezéséhez is vezethet. Mindenesetre a megvádoltaknak csak egy apró töredékét találják bűnösnek.

Az ilyen tisztségviselők tipikusan olyan eseteket jelentenek, amelyekben egy panaszt tevő beosztotton bosszút állhat a bepanaszolt felettese. Az utóbbi öt évben mintegy 15 százalékkal nőtt az ilyen jellegű feljelentések száma – mondta Fine.

Címkék#haderő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!