nők jogai

2018.10.26. 18:20

Több mint 2000 embert tartóztattak le egy tüntetés után Indiában

Az intézkedésre egy templommal kapcsolatos erőszakos demonstráció miatt volt szükség.

Több mint 2000 embert tartóztattak le az utóbbi napokban a hatóságok a dél-indiai Kerala államban található Szabarimala templommal kapcsolatos múlt heti, erőszakossá vált tüntetések nyomán – közölték kormánytisztviselők pénteken. Konzervatív hindu csoportok az ellen tiltakoztak, hogy nők beléphessenek a szentélybe.

A letartóztatások hátterében az áll, hogy szeptember végén az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette és feloldotta a nőkre vonatkozó belépési tilalmat a Szabarimala templomban. A szülőképes korú nők évszázadokon át nem léphettek be a hegytetőn fekvő ősi hindu szentélybe.

Konzervatív hindu csoportok azonban megakadályozták a nőket a belépésben, és összecsaptak a helyszín biztosítására kivezényelt rendőrökkel, miközben kárt tettek autókban és buszokban.

Loknat Behera, Kerala állam rendőrfőparancsnoka közölte, hogy mindeddig mintegy 450 eljárást indítottak, aminek keretében nagyjából 2000 embert tartóztattak le, és várhatóan még több eljárást indítanak, így további letartóztatásokra lehet számítani. Behera nem közölte, hogy hány ember ellen emeltek vádat, és mi alapján rendelték el a letartóztatásokat. Az sem világos, hogy hány tüntető volt a múlt heti megmozduláson, s közülük hányan viselkedtek erőszakosan.

Az alkotmánybíróság döntése ellen több mint egy tucat petíciót nyújtottak be. A bőség istenének, Ajappának szentelt templom női látogatására vonatkozó korlátozás hívei, valamint a szentély papjai azzal érvelnek a gyakorlat mellett, hogy az a cölibátus egyik záloga, és az Ajappának szentelt rítusok szükséges velejárója. A templom szerzetesei, az istenséghez hasonlóan, önmegtartóztatóak, és nem élnek nemi életet. Számos hindu közösségben ráadásul a menstruáló nőket „tisztátalanoknak” tartják, ami korlátozásokat von maga után a vallási gyakorlatokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!