Járvány

2020.08.12. 07:06

Több mint 52 ezer új fertőzést diagnosztizáltak kedden az Egyesült Államokban

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak.

Ezzel az országban a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma 5,11 millióra, a vírusfertőzés következtében kialakult Covid-19-ben és szövődményeiben elhunytak száma pedig több mint 164 ezerre emelkedett.

Kiemelkedően sok, csaknem 11 ezer 500 új beteget jelentettek Kaliforniából, ahol már több mint félmillióra nőtt a fertőzöttek száma.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzót egyre több bírálat éri a járvány kezelése miatt. Emiatt még hétfő este lemondott az állam elsőszámú egészségügyi vezetője, Sonia Angell.

A legtöbb fertőzést továbbra is a déli tagállamokban, Texasban, Oklahomában, Louisianában, Alabamában, Floridában és Georgiában, illetve Dél-Karolinában regisztrálták.

Texas republikánus kormányzója, Gregg Abbott keddi sajtóértekezletén arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam Mexikói-öböl mentén fekvő megyéiben különösen terjed a járvány. Abbott leszögezte: túl magas a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma ahhoz, hogy hamarosan újra lehessen nyitni az üzleteket és éttermeket vagy enyhíteni lehessen más, szigorú óvintézkedéseken. A múlt héten egyébként Texasban naponta átlagosan mintegy 7500 új fertőzést regisztráltak. Ez némi csökkenést jelent a július közepén rögzített adatokhoz képest, ekkor ugyanis naponta átlagosan több mint tízezer új fertőzést diagnosztizáltak.

Donald Trump amerikai elnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányzat 100 millió adag kísérleti vakcina megvásárlásáról állapodott meg a massachusettsi Moderna biotechnológiai céggel. A vásárlás költségeit teljes egészében a szövetségi kormányzat fedezi.

Az elnök bejelentette azt is, hogy a kormányzat partnerkapcsolatot létesített több amerikai vállalattal, támogatandó az oltóanyaggyártásukat.

Donald Trump a sajtóértekezleten nem reagált arra a moszkvai bejelentésre, amely szerint Oroszországnak már van vakcinája, belpolitikai tanácsadója, Kellyanne Conway azonban még a tájékoztató előtt újságíróknak a kételyeit fogalmazta meg a vakcina biztonságosságával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!