F-16-osok

2018.07.11. 15:56

Több mint egymilliárd euróért vásárol amerikai vadászrepülőket Szlovákia

Jóváhagyta a szlovák kormány szerdán a védelmi tárca beszerzési tervét, amely alapján Szlovákia tizennégy F-16 Block 70/72 típusú amerikai vadászrepülőgépet vásárol. A beszerzés tervezett költsége meghaladja az egymilliárd eurót, ez a legmagasabb összeg, amit Szlovákia eddigi történetében a légierő modernizálására jóváhagytak.

Az amerikai Lockheed Martin által gyártott repülőgépek a szlovák hadsereg MiG-29-es típusú orosz gépeit váltják majd fel. A szlovák kormány dokumentumai szerint a gyártó leghamarabb 2022-ben tudja leszállítani az első F-16-osokat.

A beszerzésről szóló mostani kormánydöntés egy több éve nyitott kérdést döntött el, az elmúlt években ugyanis több lehetőség is felmerült azzal kapcsolatosan, miként lehet helyettesíteni a még hadrendben álló MiG-eket, így felmerült az is, hogy Szlovákia esetleg svéd Gripeneket vásárol vagy bérel. A kérdés még néhány hónappal ezelőtt is megválaszolatlan volt, a jelenlegi kormány előző védelmi minisztere idején még a svéd JAS-39 C/D típusú gépek megvásárlása tűnt a valószínűbbnek. A szaktárca jelenlegi vezetése csak kedd este tette közzé a beszerzésre vonatkozó ajánlását, annak nem titkosított részében nem szerepel sem a svédek, sem az amerikaiak árajánlata, azt viszont tudni lehet, hogy a konkurens svéd gyártó már 2019-re ígérte az első gépek leszállítását.

Peter Pellegrini miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatóján azt mondta: gazdaságilag a legkedvezőbb és műszakilag a legjobb megoldást választották. Kifejtette: bár az F-16-osok beszerzési költsége néhányszáz millió euróval drágább, mint a Gripeneké, a gépek tervezett 30 éves üzemeltetési költségei az amerikai gépek esetében 8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a svéd gépek esetében. Hozzátette: a 14 amerikai gépért, a pilóták kiképzéséért, a gépekhez tartozó munícióért, valamint logisztikai költségként a következő években 1,589 milliárd eurót fizet majd Szlovákia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!