Konfliktus

2017.08.26. 09:03

Több rakétát is kilőtt szombaton Észak-Korea

A dél-koreaiak szerint a kilövés után a tengerbe csapódtak, az amerikaiak szerint még célba érés előtt felrobbantak azok a rakéták, amelyeket szombaton kora reggel bocsájtott fel a kommunista rezsim.

A rakéták típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai hadsereg és az Egyesült Államok hadseregének szakemberi egyaránt vizsgálják a rendelkezésére álló adatokat, hogy kiderítsék a fegyverek jellemzőit. Dél-Korea először úgy ítélte meg, hogy rövid hatótávolságú rakétákról van szó, pár órával később ballisztikus rakétákat említett hírügynöksége, a Yonhap.

Az eset kapcsán amerikai szakértők hangsúlyozták: kudarcot vallott a szombaton kilőtt mindhárom észak-koreai rakéta. Az előzetes adatok és számítások alapján ugyanis két rakéta röppályájának teljesítése előtt robbant fel szerintük, egy pedig már az indításakor.

A dél-koreai hadsereg főparancsnokságának közlése szerint ugyanakkor a három rakéta közül volt, amelyik 250 kilométert repült és a tengerbe csapódott Észak-Korea partjaitól keletre.

Észak-Korea július vége óta – a külföld tudomása szerint – most először bocsájtott fel rakétát. Akkor két interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, amelyek indítási helyüktől számítva elméletileg 10 ezer 400 kilométerre lévő célpontra is lecsaphatnak, hatótávolságukba így beleférhet a kommunista diktatúra által legfőbb ellenségeként emlegetett Egyesült Államok jókora területe is – Los Angeles, Denver vagy Chicago egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!