Újabb Röszke készül?

2020.02.06. 22:35

Az éjszakát is a határon tölti a migránskaraván

Több száz illegális bevándorló gyűlt össze és indult el Szerbiából Magyarország irányába. Délután fél 5-kor Tompánál elérték a magyar határt – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről csütörtökön.

Kelebia, 2020. február 6. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelõ szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

A Kelebia-Tompa határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A mintegy 400-500 fős tömeg tagjai délután a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről van szó, a migránsok úgy jártak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak. A felhívásban szerepelt az is, hogy nem tűrnek semmiféle vandalizmust, atrocitást, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.

A migránsok sötétedés után takarókat és hálózsákokat készítettek elő, mert az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni – mondta az MTI tudósítója a helyszínről.

Több száz fő érkezett szervezetten Szabadkáról a magyar határhoz
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A baon.hu bács-kiskunsági hírportál helyszíni tudósítója jelezte, csütörtök este nyolc óra tájban a migránsok gyerekeket sorakoztattak fel a határkerítés elé, azt kiabálva, hogy „legalább őket engedjék át” és juttassák el Németországba a magyar hatóságok.

A kiszivárgott levélben a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött.

A szabadkai Pannon RTV beszámolói szerint a migránsok egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar-szerb-román hármas határ közelében, a Rábé-Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai-tompai határátkelő felé, ez is alátámasztja a feltételezéseket, miszerint szervezett megmozdulásról van szó.

Hálózsákba burkolózott bevándorlók a Tompa-Kelebia határátkelő közelében
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Az álhírek gyors terjedését bizonyítja, hogy a belgrádi autóbuszpályaudvaron szerda este óta – két napra előre – minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről.

A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta.

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.

Szánalmat keltő feliratokkal próbálják megtörni a magyar hatóságok elszántságát
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A Kelebia-Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora migránstömeg, egy nappal az után, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók.

Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

Tesztelik a határvédelmet

A menet indulásakor Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy „bevándorlók indultak szervezett csoportban Szerbia felől Magyarország irányába”.

Magyar rendőrök a Tompa-Kelebia határátkelő magyar oldalán
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtök reggel az M1 csatornán arról beszélt: ezeket a migránskonvojokat szervezik, ez provokáció, tesztelik a magyar határt, hogy hol lehet áttörni. A magyar határőrök figyelik az eseményeket – tette hozzá. „Nem könnyű a helyzet” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Ideiglenesen lezárták a tompai határátkelőt

A tompai határátkelőhely közelében tartózkodó nagy létszámú migránscsoport miatt nem biztosítható a zavartalan átkelés, ezért csütörtök délután négy óra óta szünetel az átléptetés – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Nemzetközi jogász a migránsmenet céljáról

A Szerbiában Magyarország felé indult migránsmenet célja, hogy az európai sajtóba és a világsajtóba minél „drámaibb” képek kerüljenek be arról, Magyarország milyen „keményen, kegyetlenül” lép fel a menedékkérőkkel szemben – jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 csatornának nyilatkozva csütörtök délután.

Tóth Norbert elmondta: Magyarország úgy döntött, hogy ezen a határszakaszon legyen egy műszaki határ, egy kerítés. Vannak tranzitzónák, ahol lehetőség van menedékkérelmet benyújtani.

Eszközként használják a tömegben lévő gyerekeket
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

A jogász kiemelte: a jogszabályok elég egyértelműek. Magyarország csak úgy engedhetné be ezeket az embereket, ha saját jogszabályait, valamint uniós jogszabályokat sértene. Egy schengeni külső határról van szó, így a schengeni szabályokat be kell tartani – közölte.

A nemzetközi jogász szerint a menetnek kommunikációs célja van.

Borítókép: A vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa átkelő szerb oldalán 2020. február 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!