Templom és óvoda

2018.04.19. 15:02

Több száz rekonstrukciós beruházást tervez a református egyház

Három-négyszáz projekt, templomépítés és -felújítás, parókiák, közösségi terek építése és bővítése valósulhat meg abból a rekonstrukciós támogatásból, amit 2017 decemberében kapott a református egyház a kormánytól - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a testület csütörtöki ülésén Budapesten.

Bogárdi Szabó István úgy fogalmazott: a kapott támogatás „arányos és szükséges”. Felidézte: az MRE-nek, a magyarországi és a határon túli református egyházkerületeknek ítélt összesen 89 milliárd forintot többen aránytalanul nagynak tartották más felekezetek támogatásával összevetve. A püspök szerint azonban az, aki nemcsak a decemberi, hanem a 2017 eleje óta odaítélt összes egyháztámogatást számba veszi, látni fogja, hogy a támogatás nem aránytalan.

Bogárdi Szabó István megköszönte a támogatást, hangsúlyozva, hogy az nem járandóság, és kérte a gyülekezeteket, hogy arra használják fel, amire kapták.

A református püspök kitért arra, hogy az egyház a támogatás keretein belül 30 milliárd forintot kapott óvodaprogramra. A támogatásból az előzetes felmérés szerint mintegy 70 óvodát építhetnek, vásárolhatnak, bővíthetnek ki, újíthatnak fel. Mint mondta, ma hatszor annyi gyermek jár református általános iskolába, mint amennyi református óvodába, és az egyház szeretne „óvodákat rendelni” a meglévő iskolák mellé.

Bogárdi Szabó István beszélt arról is, hogy az MRE elkészült egyházstatisztikái szerint a múlt évben a keresztelések és házasságkötések száma egy-két százalékkal csökkent, a konfirmációké és temetéseké egy-két százalékkal nőtt. Az egyház tehát stabil, és ez „komoly jövőtervezést is igényel”.

A református püspök gratulált az országgyűlési választáson április 8-án a parlamentbe jutott pártoknak és képviselőknek, különösen a Fidesz-KDNP-nek, hangsúlyozva felelősségük súlyát a törvényhozásban és a kormányzásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!