kártérítés

2017.10.06. 06:14

Több százmillió dollárt kapnak a kanadai őslakosok

Kanada miniszterelnöke bocsánatot kért az őslakosoktól a velük szemben elkövetett erőszak miatt, amelyeket a diákotthonokban kellet elszenvedniük. Alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt hatezer gyermek vesztette életét.

A kanadai kormány több százmillió dollár kárpótlást fizet az ország őslakosainak a bentlakásos iskolákban elszenvedett sérelmeikért – értesült csütörtökön a Canadian Press (CP) hírügynökség.

Jelentése szerint Justin Trudeau kormánya beleegyezett abba, hogy 750 millió kanadai dollárt (598 millió amerikai dollár) fizet mintegy 20 ezer őslakosnak, akik a bentlakásos iskolákban laktak és tanultak a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig. Egyenként 25-50 ezer kanadai dollárt kapnak kárpótlásul, és emellett még a kormány 50 millió kanadai dollárt utal át az őslakosok megsegítését szolgáló pénzalapba.

A CP úgy tudja, hogy a végleges összeg meghaladhatja az 1,3 milliárd kanadai dollárt, mivel az őslakosok által benyújtott számos kereset még eljárási szakaszban van.

Justin Trudeau két évvel ezelőtt az állam nevében bocsánatot kért az ország őslakosaitól azokért a szenvedésekért, amelyeken a Kanadában évtizedeken át működő bentlakásos iskolákban kellett keresztülmenniük gyerekként. Trudeau az intézetekben elkövetett visszaéléseket „Kanada történetének egyik legsötétebb fejezetének” nevezte, miután megkapta a Bizottság a Megbékélésért és Igazságért (TRC) nevű tényfeltáró testület végleges jelentését az őslakosokkal szembeni kegyetlenkedésekről.

A bentlakásos iskolai rendszert az ottawai vezetés nevében keresztény vallási szervezetek irányították, amelyek a 19. század végétől az 1970-es évekig bezárólag nagyjából 150 ezer indián, mesztic és inuit (eszkimó) gyereket kényszerítettek arra, hogy szüleik akarata ellenére otthonuktól több száz kilométerre, nevelőintézetekben éljenek, ahol rendszeres fizikai, lelki és szexuális erőszaknak voltak kitéve.

A TRC jelentésében megállapította, hogy azzal a módszerrel megpróbáltak véget vetni annak, hogy a kanadai őslakosok önálló jogi, társadalmi, kulturális, vallási és faji entitásként létezzenek. A dokumentum szerint ezekben a diákotthonokban legalább 6 ezer gyerek vesztette életét alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt, és nagy részüket tömegsírokban temették el. Az utolsó ilyen, őslakosoknak fenntartott nevelde 1996-ban zárt be.

A 34 milliós kanadai népesség nagyjából 5 százalékát teszik ki az őslakosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!