Egészséges élet

2018.09.06. 06:16

Több tanuló kap tejet és gyümölcsöt

Ebben a tanévben csaknem ötmilliárd forintnyi tejet és tejterméket osztanak szét a tanulók között, míg az iskolagyümölcs-programban 3,1 milliárd forint értékben kapnak zöldséget és gyümölcsöt az oktatási intézmények.

Ebben a tanévben összesen 432 152 gyermek vesz részt az óvoda- és iskolatejprogramban – tudta meg a Magyar Idők az Agrárminisztériumtól. A lap csütörtöki számában megjelent cikkben az áll: az évek óta sikeresen működő kezdeményezés célja, hogy az egészséges táplálkozás és az elhízás elleni küzdelem jegyében minél több gyermek jusson meghatározott minőségű és mennyiségű tejhez, tejtermékekhez az oktatási intézményekben.

A 2018/2019-es tanév az óvodákban már augusztus 1-jén megkezdődött, így ekkor indulhatott el a termékek szállítása is. Az általános iskolákba, illetve általános iskolai évfolyamokkal rendelkező gimnáziumokba szeptember 3-án kezdődött meg a termékek kiszállítása. A program lebonyolítására idén 4,89 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez az Európai Unió 590 millió forintot biztosít, a fennmaradó, mintegy 4,3 milliárd forintot hazai költségvetési forrásból finanszírozza a kabinet.

A programban összesen 2605 oktatási intézmény vesz részt. A célcsoportot az általános iskolai 1-8. évfolyamon tanuló gyermekek alkotják, akik 36 héten keresztül – az iskola választásától függően – heti 3-4 alkalommal kapnak térítésmentesen tejet, illetve tejterméket.

Éves szinten 12,6 millió liter tejet osztanak szét így a gyerekek között.

A legnagyobb mennyiségben az ízesített tej fogy, azt követi a natúr folyadéktej, majd a gyümölcs-darabos joghurt, az ömlesztett sajt és az ízesített, illetve a natúr joghurt. A termékeken kívül a tanulókat oktatási program is várja, amely az egészséges táplálkozási szokások kialakítását és a tejágazattal kapcsolatos ismeretek bővítését segíti elő, így például oktatással egybekötött kóstoltatást tartanak, és az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket bővítő munkafüzetet osztanak ki a tanulók között.

A cikk szerint szintén jelentős érdeklődés övezi az iskolagyümölcs-programot, amelynek keretében idén már 2286 oktatási intézmény 548,1 ezer tanulója kap friss gyümölcsöt, illetve zöldséget. Erre a célra az idei tanévben összesen 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 1,2 milliárd forintot az európai uniós támogatás, 1,9 milliárd forintot pedig a nemzeti költségvetési forrás tesz ki.

A célcsoportot ebben az esetben is az általános iskolák 1-8. évfolyamos gyermekei alkotják, az iskolagyümölcs és -zöldség mennyiségét azonban továbbra is az 1-6. évfolyamon tanulók létszáma alapján lehet igényelni.

A tanulók 27 héten keresztül – az iskola választásától függően – heti 3-4 alkalommal kapnak ingyen gyümölcsöt, zöldséget, illetve gyümölcslevet.

A programban 48,8 millió adagot osztanak ki.

A legtöbbet almából kapják a gyerekek, ezt követi a gyümölcslé, a körte, majd a szilva, a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, az őszibarack és a nektarin – olvasható a Magyar Időkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!