húsvét

2020.04.09. 16:24

Többeket letartóztattak a Fülöp-szigeteken a kijárási korlátozások megszegéséért

Többeket letartóztattak a Fülöp-szigeteken, mert a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat megszegve, vallási odaadásuk jeleként önmagukat ostorozták az utcán nagycsütörtökön, a húsvéti szent háromnap első napján.

A Manilától hozzávetőleg 80 kilométerre északra lévő San Pedro Cutud hatóságai közölték, hogy három férfit 50 ezer Fülöp-szigeteki pezó (több mint 320 ezer forint) megfizetésére kötelezték, és akár 6 hónap börtönt is kaphatnak, amiért megszegték a kijárásra és a húsvéti szertartásokra vonatkozó korlátozásokat. Hozzátették, hogy húsvét ideje alatt járőrök ellenőrzik majd a településen a járványügyi rendeletek betartását.

A húsvét az egyik legfontosabb vallási ünnep a Fülöp-szigeteken, ahol a spanyol gyarmati idők örökségeként a népesség több mint 85 százaléka római katolikus. Ázsia legnagyobb katolikus többségű országában rendkívüli buzgalommal tartják életben a húsvéti nagyhét gyakran véres vallási szokásait, San Pedro Cutudban pedig az 1950-es évek óta az emberek gyakran ostorozzák vagy keresztre feszíttetik magukat. Ez utóbbi során a vezeklő lábába és tenyerébe körülbelül nyolc centiméteres szögeket ütnek. A kereszteket ezután öt percre felállítják, és a bűnbánók karját rongyokkal is átkötözik, hogy le ne essenek.

A járvány miatt bevezetett tilalmak azonban a templomokat is érintik, a miséket online tartják meg, a közösségi szertartások pedig elmaradnak.

A Fülöp-szigeteken csütörtökön 206 új fertőzöttet regisztráltak, a vírus okozta Covid-19 betegségbe 21-en haltak bele. Ezzel az igazolt fertőzöttek száma 4076-ra, a halottaké pedig 203-ra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!