tragédia

2020.09.02. 23:13

Többen életüket vesztették egy öngyilkos merényletben Kamerunban

Egy hónapon belül ez már a második ilyen támadás ott.

Legalább heten életüket vesztették és tizennégyen megsebesültek egy öngyilkos merényletben a kameruni Far North régió egyik településén – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán.

A robbantás a nigériai határ közelében található Goldavi településen történt, ahol az ország más térségeiből elűzött mintegy 18 ezer keresett menedéket.

Egy hónapon belül ez már a második ilyen támadás ott.

„El vagyunk borzadva az értelmetlen támadások miatt a falvaiktól elszakított emberek ellen, akik a régióban dühöngő fegyveres bandák keltette erőszak elől menekülnek” – hangoztatta Olivier Guillaume Beer, az UNHCR kameruni képviselője, aki szerint a tettesek azt akarják, hogy az új otthonra lelt menekültek ismét elveszítsék biztonságérzetüket.

Az ENSZ főbiztossága szerint jelentősen elszaporodtak az erőszakos incidensek, fosztogatások és emberrablások a Far North régióban. A térségben a Boko Haram terrorszervezet mellett más fegyveres csoportok is tevékenykednek.

A múlt hónap elején legalább tizennyolc ember életét követelte a Boko Haram iszlamistáinak támadása egy menekülttáborban Kamerun északi részén. Az UNHCR összesítése szerint hétezer falusi lakos menekült el a Nigériaval határos észak-kameruni térségből augusztus 11. óta a szomszédos régiókba.

A Boko Haram Nigériában alakult 2002-ben, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott. A szervezet célja egy iszlám kalifátus megteremtése.

Az ENSZ adatai szerint megalakulása óta a szervezet csaknem 30 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!