külhoni magyarság

2018.04.09. 21:26

Tőkés László: a szeretet aratott győzelmet a gyűlölet fölött

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is a Fidesz-KDNP választási győzelmének a fontosságát hangoztatta.

Tőkés László EMNT-elnök a választás estéjén felállított nagyváradi eredményváróban értékelte a választásokat. A közlemény szerint úgy vélte: a szeretet aratott győzelmet a gyűlölet fölött. Véleménye szerint azok szenvedtek csúfos vereséget a választási versenyben, akik „a nemzet megosztásán ügyködtek”, és azok arattak elsöprő sikert, akik „a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra”.

Tőkés László megállapította: a külhoni magyarok ellen irányuló kampánypropagandának nem volt foganatja, sőt a külhoni magyarok jelentős mértékben járultak hozzá a nemzeti erők sorsdöntő győzelméhez. A Fidesz-KDNP-s színekben EP képviselői tisztséget is betöltő Tőkés László szívből jövő elismerését fejezte ki Orbán Viktor elnöknek.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy Orbán Viktornak címzett nyílt levélben kijelentette, a Fidesz-KDNP választási győzelme egyben a székelyek győzelme is.

Megállapította: „mindannyian arra vágyunk, hogy Magyarország független, szuverén állam legyen, a törvényeket magyar nemzeti érdekek figyelembevételével fogadják el, és az ország képes legyen megvédeni a maga határait. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a székelység huszonegyedik századi autonómiatörekvése megtalálja azt a legszilárdabb támaszt, amely a nagyvilágban egyedül csak Magyarország”.

Orbán Viktornak az SZNT egykori alakulóülésére küldött üzenetét idézve abbéli reményét hangoztatta, hogy a magyar szabadság kifele, Székelyföld irányába is fog épülni a következő négy évben.

Az EMNP Szilágyi Zsolt pártelnök gratulációjáról számolt be hétfői közleményében. Szilágyi Zsolt megállapította: a határon túli szavazók 94 százaléka a jelenlegi kormánypártokat támogatta a vasárnapi választásokon. „Ez a határon túli magyar állampolgárok egyértelmű támogatását és kiállását jelenti egy olyan politika mellett, melynek célja az európai és kárpát-medencei magyarság kultúrájának és identitásának megőrzése” – értékelte Szilágyi Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!