Ostrom alatt áll Európa

2020.02.28. 13:42

Törökország nem állítja meg többé az Európába tartó migránsokat

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket – jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője pénteken a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra az értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt.

Edirne, 2020. február 28. Európába igyekvõ menekültek tartanak az átkelõhely felé a görög határ mentén fekvõ északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvõ menekülteket. A török haderõt elõzõ nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülõgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt. MTI/AP/Ergin Yildiz

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ergin Yidiz

A Middle East Eye jelentette először, hogy Törökország szabad utat enged a szír migránsoknak – írja a V4NA hírügynökség.

A kijelölt 72 órás időtartam alatt egyik határőr sem járhat el a bevándorlók feltartóztatásában és ugyanezen utasítást kapták a partiőrség és a rendőrség tisztjei is, tehát szárazföldön és tengeren is megindulhatnak Európa felé a migránsok.

A döntést Recep Tayyip Erdogan török elnök nem sokkal azután hozta meg, hogy csütörtökön 33 török katonát öltek meg Szíriában a szír kormány erői. Az MTI helyi forrásokra hivatkozva hozzáteszi: a támadást a szíriai kormányhadsereg vagy a vele szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre.

A török televíziók számos videót mutattak a határon hátizsákkal tömegesen átkelő migránsokról, akik Görögország felé veszik az irányt.

A kormánypárt szóvivője, Omer Celik is nyilatkozott a kérdésben és közölte, hogy Törökország nem bírja tovább a migrációs nyomást és megtelt. „A menekültpolitikánk változatlan, de jelenleg, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy feltartóztassuk a menekülteket” – fogalmazott. A szóvivő az MTI szerint hozzátette: konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól.

A migránsok már régen a határon gyülekeztek, és a bejelentést követően 300 migráns egyből átkelt a görög-török határon

– idézte a helyi NTV jelentését a V4NA.

Az MTI szerint az NTV tudósítója azt is mondta, a menekülteket afgán egyesületek buszokkal szállították Isztambulból a kapikulei határhoz, ahol legalább két órát várakoztak a fagyponthoz közeli hidegben. Egy törökül is beszélő afgán nő a riporternek azt mondta, hogy hajnali egykor érkezett hozzájuk a hír a határnyitásról, az autóbuszok pedig már várták őket és ingyen elhozták a határra. A nő állítása szerint a török csendőrök azt mondták neki, hogy a tengeri átkelés engedélyezett.

A beszámoló alapján többnyire szír, iráni, iraki marokkói és pakisztáni bevándorlók érkeztek az unióba az este folyamán, beváltva Erdogan fenyegetéseit a sikertelen EU-s migrációs politika kapcsán.

Borítókép: Európába igyekvő menekültek tartanak az átkelőhely felé a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!